Belle

Lesley Pearse är för mig en ny författare så därför valde jag denna boken till årets boktolva men den finns också med bland de brittiska författarna jag tänkte läsa innan vi åker till London.

Titel: Belle
Författare: Lesley Pearse
Utgivningsår: 2012
Förlag: Damm Förlag
Finns hos: AdlibrisBokiaBokus

Ett recensionsexemplar från Damm Förlag, läs mer om boken här!

Handling:
Femtonåriga Belle bor med sin mamma på mammans bordell men egentligen vet hon inte vad varken en bordell är eller vad en prostituerad gör. Det får hon veta en dag när hon gömmer sig under sängen hos en av flickorna och ser henne bli brutalt behandlad och därefter strypt. Hon kastar sig ut från rummet och berättar allt för sin mamma, som ber henne att hålla tyst. Mördaren, Mr. Kent, är dock rädd att Belle ska gå till polisen och ange honom så han kidnappar henne på gatan i London och för henne till Paris, där hon sedan säljs vidare till en bordell i New Orleans. Belle känner sig förvånansvärt hemma i New Orleans men hon slutar aldrig fundera på hur hon ska komma hem igen.

Omdöme:
Jag undrar om Pearse har en förkärlek till namn som slutar på Y eller om det bara var jag som la märke till det? I London hette några av flickorna på bordellen Dolly och Ruby, i New Orleans var det Hatty, Polly och Betty. Lite komiskt! För övrigt tog det förvånansvärt lång tid för mig att komma igenom den här boken och jag har funderat lite på varför. Dels beror det nog på att den är 500+ sidor, men jag tror att det till stor del beror på den mängd detaljer Pearse väljer att ha med och som jag tycker känns lite onödiga. Även om jag tyckte boken var intressant kände jag också att det var svårt att ta vid där jag slutade sist, så det tog ett par sidor innan man kom in i boken igen. Jag tyckte också emellanåt att trovärdigheten brast när alla blev kära i alla, trots att de knappt kände varandra, har träffats eller liknande situationer.

Men jag gillade som sagt boken och tyckte den var intressant. Det är sällan jag läser historiska romaner och jag har nog aldrig läst något om bordeller och prostitution. Jag lärde mig faktiskt en del historiska saker, sen om det är användbart är en annan femma. Lesley Pearse skriver lätt och bra och hon gör mig nyfiken på hennes andra böcker. Karaktärerna gillar jag också, särskilt Belle som visar sig helt otroligt stark psykiskt, men också Étienne, Noah, Jimmy, Garth och Mog.

Mitt betyg: 3/5

Boken ingår i min utmaning om brittiska författare, läs mer här, samt boktolvan.

3 reaktioner till “Belle

  1. Jag tycker att denna boken är riktigt bra och som du säger man fastnar inte bara för huvudkaraktären utan de andra också. Speciellt Etienne blev en stor favorit hos mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s