Harry Potter och de vises sten

De flesta har redan läst serien om Harry Potter – men inte jag. Jag har läst femte boken men det är allt så nu har jag köpt dem allihop och kommer att läsa under sommaren!

Titel: Harry Potter och de vises sten
Författare: J.K. Rowling
Utgivningsår: 2001
Förlag: Tiden
Finns hos: AdlibrisBokiaBokus

Handling:
När Harry Potter var mycket liten lämnades han hos sin moster på Privet Drive i hopp om att de skulle ta hand om honom sedan hans föräldrar dött. För hans moster och morbror har han dock aldrig varit mycket värd och bor i en skrubb under trappan medan hans kusin Dudley får allt han pekar på. I närheten av Harry händer det ofta oväntade saker som inte går riktigt att förklara men när en stor jätte vid namn Hagrid dyker upp på hans födelsedag och berättar att han är en trollkarl och ska gå på den allra bästa skolan Hogwarts börjar saker och ting klarna, även om han är hemskt förvirrad. Han? Trollkarl? Hans moster och morbror försöker hindra det eftersom de inte vill ha ytterligare ett ”missfoster” i familjen men Harry ger sig av med Hagrid för att förbereda sig inför skolstart och lära sig mer om magi. På Hogwarts händer det dock en hel del konstiga saker och det verkar som om någon tänkt gå bakom ryggen på rektor Dumbledore men det tänker Harry och hans vänner Hermione och Ron stoppa, till vilket pris som helst.

Omdöme:
Ja, de flesta känner ju till historien vid det här laget men trots att jag har sett filmerna var det faktiskt inte samma sak. Jag vet vad som ska hända, ändå vänder jag blad lika ivrigt som om jag inte skulle veta och det är ett gott betyg. Den kändes också väldigt lättläst och jag läste ut den på mindre än en dag.

Vad gäller karaktärerna frågade jag sambon vem som var hans favorit och därefter funderade jag lite. Jag kom fram till att just Harry Potter-serien har så otroligt många härliga karaktärer, på olika sätt och vis. Det är riktigt bra gjort av Rowling tycker jag! Hon skildrar också deras egenskaper på ett bra sätt, t.ex Hermiones pluggnoja och Nevilles blyghet och klumpighet. Jag kan helt enkelt inte välja, åtminstone inte från denna bok.

Om ni mot förmodan inte har läst Harry Potter än – gör det!

Mitt betyg: 4/5

7 reaktioner till “Harry Potter och de vises sten

  1. Jag håller just på och läser om serien och har hittills kommit till tredje boken. Blir återigen fascinerad över att de är bättre än vad jag minns, trots att jag läst dem massa gånger. Imponerande är också hur karaktärerna växer under seriens gång och blir mognare! Ska bli spännande att höra vad du tycker om resten av böckerna! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s