Författarintervju: Jens Lapidus

Nu var det ett litet tag sedan jag senast hade någon författarintervju och idag är det heller inte en fredag, som det brukar vara, men jag kör på ändå. Varsågoda, Jens Lapidus!

Copyright/fotograf: Thron Ullberg

Hej Jens, du är i grunden advokat men också författare och har bland annat skrivit Stockholm Noir-trilogin. Hur påverkar ditt yrke dig som författare?
– Jag får mycket inspiration från arbetet med verklighetens brottslighet. Däremot är det viktigt att jag skiljer på jobbet som advokat och jobbet som författare, det får aldrig bli så att jag skriver om verkliga fall om jag haft i rätten. Där sätter tystnadsplikten stopp.

Nyligen släpptes din novellsamling ”Mamma försökte”, kan du berätta lite kort om den?
– Jag har sysslat länge med att skriva noveller, jag diggar den korta formen, ofta med en vändning i slutet som får läsaren (och ibland även mig själv) att se hela berättelsen i ett helt annat ljus. Novellformen ställer stora krav på författaren att kondensera berättandet och persongestaltningen, det är en utmaning.
– Själva titeln ”Mamma försökte” anspelar också jäkligt bra på hela mitt tidigare författarskap: jag skriver om hårdingar som det gått snett för, men som ändå bryr sig om andra människor, och vet att dessa människor bryr sig om dem. Det handlar i grund och botten om mänskliga relationer.

I någon intervju tror jag att du har nämnt att ett av målen med novellsamlingen var att testa på en ny genre. Hur känns det såhär efteråt?
– Jag har testat lite science fiction i en av novellerna, och lite mer åt vanliga prosa i vissa av novellerna. Generellt kan man säga att jag rört mig bort från det hårdkokta i flera av dem, men vissa ligger kvar i den fåra jag normalt skriver i. För mig har novellerna varit ett utmärkt sätt att utvidga mig och skriva i nya stilar.

Vad har du fått för respons på novellerna?
– Suverän, recensionerna har varit fantastiska och häromdagen träffade jag en pappa på ett treårskalas som sa att jag förstört hans helg. Han kunde inte sova på nätterna för att han bara ville läsa ”Mamma försökte”.

Hur ser det ut framöver? Är det någon ny bok på gång?
– Ja, jag skriver på en ny grej. Det är en kriminalroman som utspelar sig i Stockholm, men den har inget att göra med någon av mina tidigare böcker. Den blir helt överjävla bra tror jag.

Slutligen, vad läser du helst själv? Kan du ge några boktips?
– Just nu läser jag ”Fåfängans fyrverkeri” av Tom Wolfe, den är rätt jobbig. Om jag ska tipsa så kan jag rekommendera Knausgård eller James Crumleys ”The Last Good Kiss”.

2 reaktioner till “Författarintervju: Jens Lapidus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s