Julkalendern – Lucka 3

Det har blivit dags för lucka tre i min julkalender och i luckan finner vi ett litet Mumin-paket från Rabén & Sjögren. En söt bilderbok och ett yatzyspel kan man vinna!

Beskrivning av bilderboken från förlaget:
”En sommarkväll kommer Mymlans mamma på besök till Muminhuset tillsammans med Mymlans sjutton syskon. Bland dem finns också den söta Lilla My, som fortfarande är så liten att hon får plats i Muminmammans handväska. Men snart upptäcker Muminfamiljen att någonting mystiskt är på gång, för ingenting är längre som förut.”

Beskrivning av spelet:
”Ett roligt tärningsspel för barn från 4 år. Tärningarna har fina bilder på Mumin och hans vänner i stället för siffror. Samla på Mumintrollet, Muminpappan, Muminmamman, Snorkfröken, Stinky och Lilla My. Slå tärningarna och försök att få bildkombinationer som ger så höga poäng som möjligt.”

Tävlingsregler
– Hur brukar din julafton se ut? Berätta i en kommentar till det här inlägget och glöm ej att ange e-post.

Tävlingen avslutas ikväll kl 23.59

LUCKAN ÄR STÄNGD! GRATTIS TILL JULIA!

54 reaktioner till “Julkalendern – Lucka 3

 1. Det här paketet skulle mina barn älska :)
  Min/våran julafton börjar hos farmor och farfar där vi äter frukost tillsammans. Sen är de lek och bus för barn och vuxna som vill. Mycket prat och sen läser farfar julevangeliet för alla som vill lyssna.
  Efter det hjälps vi åt med julmaten och äter tillsammans. Sen är de lagom och titta på Kalle Anka och hans vänner. Efter tv-tittandet brukar Tomten komma på besök. Julklappar delas ut och sen är det full rulle till vi ska lägga oss. Oftast sover vi över hos farmor och farfar. På kvällen läser vi en bok med jultema, tex mamma mu och kråkans jul. Sen är det natt.

 2. Julafton börjar med risgrynsgröt till frukost, sen är det ljusmys och paketöppning (en julklapp efter frukost). Dagen består för min del mkt av matlagning medans barnen leker (de får alltid nåt att leka med på morgonen, sysselsättning). Sen blir det mat, kalle anka och efter det jultomtebesök med all julklappsutdelning. Då är förhoppningsvis familjen här (föräldrar till oss och mina syskon). Det fortgår sen fram till karlbertiljonssons julafton :) Sen är det pussel på kvällen, familjepussel med familjen…

  Kram Annika
  familjenpettersson@hotmail.se

 3. Numera ser vår julafton lite annorlunda ut eftersom vi flyttat till USA. Vanligtvis brukar vi äta en speciell frukost på morgonen och sedan på eftermiddagen åker vi hem till antingen min mamma eller pappa. Där samlas vi alla och äter massor med gott och väntar på tomten. Efter tomtens ankomst äter vi efterrätt och spelar spel eller pratar. I år kommer vi nog att ha mycket att förbereda eftersom vi firar på juldagen :)

 4. Hemma i min familj startar vi alltid julaftons morgon med att alla barn, får öppna en julklapp som är gömd under sängen. Det är vi föräldrar som har valt ut vilken de får öppna och de brukar ofta vara något de kan sysselsätta sig med under förmiddagen, medan vi vuxna är i köket och ordnar inför jul middagen. Efter barnens första julklapp är öppnad brukar vi inleda frukosten med risgrynsgröt och jakten efter mandeln. Den som får mandeln i familjen får en guld tia utav oss föräldrar, och är det någon av oss vuxna som får den räknas det inte utan då läggs en ny mandel i och så får det barn som orkar jaga vidare ta en ny portion gröt.

  Efter frukosten brukar barnen sysselsätta sig med sina julklappar, medan vi vuxna startar upp i köket och förbereder de sista och dukar fram bordet med fin bestick etc. I mellan allt fixande med maten brukar det bli lite tittande på alla jul filmer på TV, tillsammans med en massa gott jul godis på bordet. Till slut är det dags för mat och vi äter och skålar och avslutar måltiden med att samla hela familjen framför Kalle Anka. Därefter kommer tomten och delar ut julklappar och sedan brukar det bli en massa lek och stoj för barnen med deras nya grejer och lite lugnare för oss vuxna och efter vi smält maten brukar efterrätten inledas.

  Kram Sanna

  Kram Sanna

 5. Min julafton brukar vara med dopp i grytan hos Mormor som 90 år och sedan med julklappslekar och mys hos min syster. Men i år blir inget sig likt för min fina Mamma blev en ängel i år ochhon är med oss i hjärtat. Bort med julstress -ta vara på tiden!

 6. Men åh vilket mysigt.
  Jag gillar inga stora firanden, utan för mig så är det att jag åker hem till landet och min mamma dagen innan. På morgonen äter vi frukost med mina syskon och sedan alltid en långpromenad runt sjön.
  På eftermiddagen åker vi till pappa och äter julmat och byter julklappar och bara har det mysigt ihop. Så simpelt men så skönt att bara vara och framförallt att få träffa familjen i lugn och ro.

 7. Min julafton ser alltid ut som följer: lunch hos mamma och pappa med släkten. Sedan julklappsutdelning, Kalle Anka, släkten åker hem, familjen äter risgrynsgröt. Sedan pratar vi om att vi ska spela sällskapsspel, men ingen orkar med det och det slutar alltid med att alla somnar redan runt 9….

 8. Min Julafton ser olika ut från år tkll år. Ibland firar hela tjocka släkten tillsammans i Polen, ibland är det hemma hos mamma & pappa med bara de närmaste… I år blir det bara maken och jag samt djuren. Lite mat, massa julfilmer, obligatorisk promenad och mys i överflöd :-)

 9. Vi är alltid i fjällen tillsammans med våra barn,svärföräldrarna och svägerskorna. Dagen börjar som vilken annan skiddag som helst med julgröt, goda mackor och pålägg och annat gott till frukost. SKidskola för barnen och skidåkning för hela slanten följer fram till lunch. Sen traditionell dopp i grytan, kanske en promenad och lek i snön, Kalle Anka, julmiddag, julklappar och julmys. LÄNGTAR!

 10. Vår julafton börjar med risgrynssgröt och sista avsnittet av svt:s julkalender. Sedan besöker vi kyrkogården och tände ljus för dem som inte längre finns hos oss.
  Sedan har vi förberedelser inför middagen! Vid halv 3 kommer alla syskon och mor/far föräldrar, och vi kollar på Kalle Anka.
  Efter detta kan inte syskonbarnen längre hålla sig utan väntar spänt på Tomten! Han kommer strax därpå (när vi vuxna bestämt vem som ska köpa tidning ;) ) och alla julklappar delas ut.
  Sen är det dags för julbord, som avslutas med glöggmys framför kaminen <3

 11. I år är denna fråga verkligen något jag tänkt på. Tidigare var jag en del av en ”kärnfamilj”, men nu är jag ensamstående mamma. Förr kom alltid släkten till oss i stora huset och jag lagade det mesta. Vi öppnade julklappar mitt i kalle ankas jul eftersom barnen inte kunde vänta. I år ska jag ha en lugn jul med mina barn och på juldagen äta middag hos mina föräldrar. Så länge jag är tillsammans med barnen spelar det ingen roll.

  vh
  Monika

 12. Min julafton brukar se lite olika ut från år till år, men förra årets julafton gick till såhär: Vaknade upp hemma hos mina föräldrar där vi alla startade dagen med gröt och skinksmörgås (för de som inte är vegetarianer^^). Sedan gör vi oss i ordning innan vi åker hem till min farmor och farfar och firar med dem och mina kusiner. Först äter vi julmat innan vi ser på Kalle Anka och någon gång efter det öppnar vi våra julklappar. Sen åker jag och min sambo hem till hans familj och fikar och öppnar sedan julklappar där med. Senare när det börjar bli kväll åker vi hem till mina föräldrar igen och firar slutet av julafton där med lite julmust och pepparkakor och någon mysig julfilm! :)

 13. min julafton brukar spenderas med min bror, sambon och numera son och min sambos familj. brukar turas om vem vi är hos först (typ lunch) och sen blir det från kalle anka på det andra stället. vi och min bror turas också om vem vi är hos. vad gäller min sambos familj så brukar vi sen ett par år tillbaka vara hemma hos hans bror. kalle anka kollar vi på så klart. på morronen får mina barn en varsin julklapp och resten av julklapparna till alla delas ut efter middagen.

 14. Vilket otroligt fint bokpaket!

  Julafton börjar alltid med gröt och glögg på morgonen. Sedan bär det av till mormor och morfar i skärgården! Alla släktingar kommer dit och alla har med sig något till jullunchen. Jag har blivit ansvarig för efterrätten så jag gör saffranscheesecake med pepparkaksbotten. Efter att vi ätit lunch blir det Kalle Anka, och mitt i allt kommer tomten. På kvällen bänkar vi oss framför Tomten är far till alla barnen med resterna från cheesecaken. Ungefär så ser min jul ut :)

 15. Julafton börjar med samling vid granen. Kaffe och pepparkaka och morgon-julklappen. Sedan blir det jullunch, Kalle Anka, julklappsutdelning och julgröt i ett enda svep. Sen kväll slappar vi ihop i soffan…och om det finns ork kvar, så kan det bli lite sällskapsspel och julgodis

 16. Min jul varierar från år till år, men i år kommer den att firas hos min mans familj. Då börjar den med besök i kyrkan på förmiddagen, julbord, Kalle Ankas jul, julklappsutdelning och därefter Karl-Bertil Jonssons jul innan alla somnar en efter en…

 17. ååh mumin :)

  så här ser vårna julafton ut sen vi fick barn..
  morgonen börjar med att barnen får öppna en julklapp som ligger i julstrumpan, sen kommer barnens farmor och farfar och äter frukost med oss, då öppnar vi lite julklappar också. runt halv 10 åker vi iväg till deras mormor och firar jul där med tomte, paketöppning och julmat.. minstingen sover middag 12-14 och då leker de stora barnen med sina julklappar, när lillen vaknar åker vi iväg till nästa ställe, det är alltid hos någon på sambons sida,detta år hans kusiner.. vi kommer dit lagom till kalle anka, tittar på det, fikar och sen kommer tomte nummer 2 :)

 18. Min julafton har haft en key faktor: samlas hemma hos min pappa med mammas släkt. När jag var yngre brukade jag dra till stallet och rida på min sköthäst i någon timme. Några år senare skulle min syster konfirmeras och hon var så irriterad över och tyckte det var dålig timing att hon var tvungen att gå till kyrkan på julafton (one of my favorites när det kommer till saker hon säger). Sen har bebisar, pojkvänner och allt möjligt börjar ploppa upp runt julbordet. Ah julbordet. Man kan tycka att jag äter vegetariska versioner av köttet men jag brukar hålla mig till så ojulig vegetarisk mat det bara finns. Förutom potatisen dock, den är fine. Lugn kväll, skratt, dans, småbarn och allmänt trevligt.

 19. Ser lite annorlunda ut nu för tiden eftersom alla vi ”barn” flyttat hemifrån och mina föräldrar flyttat isär. Men nu går det i alla fall till så här:) Vi tre systrar brukar sova hos mamma natten till julafton och äter mysig julfrukost och öppnar klappar och så är vi med henne fram till Kalle Anka börjar (då brukar hon åka och jobba) och då åker vi till pappa, skrattar åt hackspettar och dockor som säger ”mamma” och sen äter vi igen och öppnar lite mer klappar:)
  Brukar sova hos pappa den natten också, men i år får det nog bli att åka hem till pojkvännen och fira julaftonskvällen med honom :)

 20. När jag firar jul hemma hos mina föräldrar brukar vi äta julfrukost tillsammans i soffan framför TV. Skinkmackor så klart! I många år öppnade vi morgonpresenter – en sk. ”slingerbult” med flera små julklappar ihopknutna med presentsnöre. Ni när vi är vuxna går vi inte det längre, men mamma och jag byter fortfarande ”Eva”-presenter eftersom vi har namnsdag. Sedan turas vi om att göra oss julfina och börja plocka fram inför julbordet. Ibland hinner vi med en promenad också. Eftersom vi äter frukost sent skippar vi lunchen. Strax innan tre kan det hända att farmor och farfar dyker upp. Glögg serveras till Kalle (som ingen egentligen tittar på) klockan tre och sedan äter vi traditionellt julbord. Och äter och äter och äter.
  När alla är nöjda och övermätta på julmat, plockar vi undan och slår oss ner i soffan igen med lite julgodis och väntar på tomten. Sedan blir det paket i massor och mer julgodis.

 21. Jag är gärna med. Skulle vilja ge detta kit till min söta gudson. Han är från finland och älskar mumin. Han skulle bli super glad.

  På julafton åker vi hem till min farmor, gjort sen jag var nyfödd. Nu är hon däremot så gammal, så vi har flyttat allt till min farbror. Men vi är samma gäng som åker dit. mamma, pappa, bror + tjej, min familj, + farbröder + deras familjer. vi är många! Vi äter, kollar på kalle och förra året kom tomten tillbaka och Theo var super glad. Blir likadant i år igen. Efter det så åker vi till olika ställen. förra året var vi hos mig, i år ska vi till min brors nya lägenhet. öppna paket och vara med familjen och brorsans tjejs familj. Äta god mat och ta det lugnt. Sen blir det mannens föräldrar på juldagen istället. Längtar redan!

  kram Nina

 22. Barn och barnbarn kommer hem till mig om de inte har sovit över. Vi äter frukost framför våran öppna spis och barnbarnen leker tillsammans medan vi vuxna sitter och små pratar. Det blir gärna några spelturer också med spel som alla kan, dvs barnspel. Efter det blir de oftast en promenad för oss vuxna och barnen leker gärna ute i trädgården. Sen är det dags för jullunch och efter det ser vi på Ankan. Senare framåt aftonen delar vi ut julklappar och äter julbordsmaten. På kvällen somnar barnbarnen i gillestugan efter att vi har läst en saga.

 23. vi har ett varannan år princip. Som iår ska vi vara i ”stan” och med både min mamma och sambons mamma på samma ställe. annars har vi förflyttat oss mitt i för att besöka den andra. Och det kommer se ut sådant att vi promenerar ner till kalle anka, äter efter det och sedan paket öppning. (och förhoppningsvis har jag vaskat fram en tomte som kan besöka oss). Och om vi är på ”landet” ser det likadant ut mat efter kalle anka och sedan får besök utav tomten.

 24. Nuförtiden firar släkten julafton på lite olika håll, men vi alla har som tradition att alltid träffas dagen före julafton för en mysig julfika hemma hos min syster eller hos mig. Julafton kan sedan variera lite från år till år. De senaste två åren har vi firat hos makens faster med familj med god mat och julemys. I år skall faktiskt jag och maken mysa själva på julafton sedan kommer barn och barnbarn hit en av de andra juldagarna.

 25. Jag brukar kliva upp runt 8 på morgonen och alltid öppna ett paket tillsammans med min bror. Spelar ingen roll hur gamla vi än blir ;) Efter detta är det julkalendern medans mamma står och kokar gröt. Det blir en brunch bestående av julgröt och skinkmacka och efter detta brukar det vara ganska lugnt fram till Kalle Anka klockan tre. Efter Kalle blir det julbord och efter julbordet paketöppning. Sedan är det mys för hela slanten fram till läggdags :)

 26. Vi brukar fira hos min moster tillsammans med hela släkten. Vi myser, äter massor, somnar till kalle anka och öppnar paket som tomten (någon av oss) delar ut. En alldeles perfekt jul!

 27. Jag flyttar hem till mamma och pappa och på julaftonsmorgon hittar jag alltid paket i julstrumpan som jag hängt upp (mamma vill så gärna ha julen som när vi var små)! Sedan spelar vi julklappsspelet och fikar godfika. Kalle Anka klockan tre är förstås ett måste. Sedan blir det julbord och att vänta på tomten.

 28. Vi brukar vara hos kusinerna på landet. Innan frukost rusar vi allihopa ut till stallet och ger hästarna varsin hel rundrut knäckesmörgås. Ljudet när en häst äter hårdbröd är nånting alla borde få uppleva! Därefter är det frukost med skinkmacka. Barnen leker sig trötta på sparken, pulkan och snöbollskrig.
  Runt 1 blir det risgrynsgröt till lunch, med en lycklig vinnare av mandeln (om den inte delar sig i två, såklart!).
  Efter Kalle Anka och ett X-antal julgodisar brukar tomten komma. I vårt fall är det närmaste grannkarl som kommer på sin släde dragen av hästen Wille, med tomteluva på huvudet. Det är en speciell känsla när man hör bjällran närma sig och man skymtar ljuslyktan nedåt vägen.
  Väldigt traditionsenlig jul, som jag inte skulle byta för någonting i världen!

 29. Hej!

  Vi brukar börja med risgrynsgöt och skinkmacka på förmiddagen, följt av matlagning, pussel med hela familjen medan vi dricker glögg, knäcker nötter och mumsar på knäck.
  Efter att ha tittat på Kalle så åker vi till mormor där hela släkten sammlas för att äta julmat och tomten kommer och delar ut paket.
  Väl hemma igen spelar vi spel i lag och kör julklappsleken, sen myser vi bara resten av kvällen, mätta, trötta och belåtna!

  /Johanna G
  johanna@happyfejs.se

 30. Julafton ser lite olika ut beroende på var vi är i landet – farmor och farfar, mormor och morfar eller hemma hos oss. Det vi alltid gör är att äta dopp i grytan på förmiddagen med tunnbröd som doppas i buljong (ska egentligen vara spadet som skinkan kokats i, men det tycker barnen är äckligt, så det har jag slutat med), sedan läggs smör på som får smälta. Skinka med senap och äppelmos och smörgåsar till. Mums!
  Sedan får barnen öppna var sin julklapp, och det är också obligatoriskt! :)
  Är vi hemma leker barnen sedan medan vi vuxna ordnar med allt det som inte hunnits med, lagar mat, sista minuten julklappar etc. Under tiden lyssnar vid på radioprogrammet där tomten pratar med barn som ringer in – det är fantastiskt roligt. Ett riktigt julfika hinns också med när gästerna kommer, sedan ser delar av familjen Kalle Anka, men det är inte barnen som är de riktiga entusiasterna…
  Därefter blir det antingen julbord eller tomte och presentöppning, beroende på ålder bland deltagande barn, numera nästan alltid tomte – då blir det så mycket lugnare för alla sedan:)
  Vid åtta-niotiden på kvällen när de yngsta barnen har somnat spelar vi vuxna och ev tonåringar klappspelet. Alla har tre klappar för max trettio kronor som läggs i en hög på bordet. Får man en sexa på tärningskastet får man ta ett paket ur högen. När högen är slut får man öppna sina klappar och lägga framför sig. Sedan sätts en klocka på slumpmässig tid mellan tjugo och trettio minuter och spelet fortsätter. Om sexa får man ta en klapp från någon annan, om en etta får man byta valfri klapp med någon annan. Det brukar bli fullkomliga strider om vissa klappar och fantastiskt roligt! När klockan ringer är spelet slut och man får behålla de klappar man för tillfället råkar ha. Oftast förtärs det mesta ändå under kvällen, det brukar mest vara ätbara saker i paketen i alla fall!

 31. Min julafton börjar med att jag får ett paket i lulstrumpan som hänger utanför mitt flickrum, precis som när jag var liten! :) Sedan äter hela familjen frukost och efter det åker jag och min bror ner till den lokala idrottshallen och spelar fotboll med gamla barndomskamrater! En härlig tradition som hållit i sig år efter år! Efter det äter vi julmat med familjen. Alla i min familj bestämde att julafton är vår dag, eftersom vi sällan hinner umgås då vi bor på så olika ställen i Sverige! Alltså mormor på juldagen och farmor på annandagen, så blir ingen ledsen! :)
  På kvällen så är vårt TV-tradion, *Kan du vissla Johanna och Karl-Bertil* På kvällen äter
  vi gröt och spelar spela heeeela kvällen lång!

  annie.gustavsson@gmail.com

 32. Jag och min familj bor i tregenerationershus först är det jag, sen så är det pappa och sen bor min farmor och farfar i huset också. Så jag har ända sen jag var liten börjat julaftonsmorgnarna med att springa ner till farmor och äta någon macka till frukost. Efter det går jag och hälsar på mina småkusiner som fyller år på julafton, och öppnar födelsedagspresenter. ( dem är tvillingar) Sedan brukar jag öppna ett paket tillsammans med min syster som har kommit då, sedan väntar vi tills resten av tjocka släkten har kommit och då äter vi dopp i grytan tillsammans. Sean kurar vi ihop oss framför kalle anka, medans farmor min faster och några till stressar med julmaten, men i år har jag övertalat henne att frysa in mat och bara värma på julafton, så att hon också kan få lite juligt. Sedan äter vi av ett enormt julbord! Och den måltiden kan ta evigheter… Sedan går vi alla och väntar på tomten, och när han kommer delar han ut alla paket, men vi öppnar dem först efter att han har gått. Sedan går vi och äter födelsedagsfika med tårta och saft, sen går vi och spelar hög musik och leker med alla julklappar, det blir ofta en massa tvspelande ;) efter det brukar vi spela ett spel som någon har fått. Sedan brukar folk åka därifrån och vi som blir kvar brukar äta kakor och sånt som finns kvar innan vi går och tittar på en film, innan alla nästan somnar i tvsoffan !

 33. Risgrynsgröt till frukost och sedan julmässa i kyrkan. Hem och förbereda lite innan gästerna kommer till Kalle. Efter Kalle äter vi och sedan kommer tomten :-)

 34. Jag brukar ta sovmorgon, käka frulle i lugn och ro och öppna paket :) Sen efter 12 åker jag till mamma och då käkar vi, slappar, spelar lite spel och kollar på Kalle ANka. Sen spelar vi julklappspspelt och har det mysigt ännu :)

 35. Jag är absolut med och tävlar! Detta hade min stora son älskat! Han går alltid omkring och sjunger Muminlåten ”mamma mamma mamma mamma pappapa mooominn”
  Vår julafton brukar alltid vara rätt så stressade. Har man skilda föräldrar så vill man vara på flera ställen samtidigt. Vi brukar alltid hinna med ett besök hos min pappa på förmiddagen. Ibland ett besök hos svärföräldrarna på eftermiddagen och på julaftonskvällen är vi alltid hos min mamma och har det stora julfirandet. I år tar vi det lugnare och då blir det bara lite fika hos svärföräldrarna på dagen och på kvällen blir det julfirande hos min mamma med tomte, julmat, julklappsspel och massa annat mysigt!

 36. Morgonen börjar med en julklapp var åt barnen. Sedan bastubad hemma hos mamma och sedan lunch med tomtegröt, smörgås med gravad lax eller julskinka. På eftermiddagen Kalle givetvis, och glögg till det, och efter det julbord. Sedan väntar tomte och julklappsutdelning. Sedan på kvällen brukar jag baka tårta eftersom jag fyller år på juldagen. I år kommer det att se annorlunda ut då jag jobbar på julafton och även på min 30-årsdag :(

 37. Vår julafton börjar med lite namnsdagsfirande för både min mamma, syster och systerdotter som heter Eva har namnsdag. Sen blir det Kalle Anka och efter det mammas hemlagade julbord. På kvällen har vi julklappsutdelning och sen går vi alltid en promenad för att smälta maten. I år kommer vi nog att skapa nya traditioner då det tillkommit två bebisar, min lilla Ella och hennes kusin Moa.
  mvh
  Emma Widman
  emma.widman@hotmail.com

 38. Min julafton börjar med julkyrka i vår lilla by. Vi åker dit med familjen på sparkkälke ( eller bil då om det inte finns snö ) och hör på julgudstjänst. Efter det vankas julgröt hemma eftersom julmaten sparas till juldagen. Vi får besök av mormor och morfar och så öppnad vi tillsammans alla paket. En i taget tar ett paket och läser rimmet medan de andra lyssnar på . På så sätt rimmar alla väldigt kul och det är själva gissningen av paketen som blir huvudgrejen!
  Efter det brukar vi spela sällskapsspel och dricka glögg. Julafton är nästan enda dagen på hela året min familj är samlad.

 39. Julkalendertittning på morgon med ett paket under granen till mej och min syster.
  Och samtidigt julkalendermys,frukost.
  Sen avfärd till min släkt med middag,tomte,julklappsutdelning och ja,allt de där. :D

 40. Nuförtiden firar vi jul i fjällen med våra barn, svärföräldrar och svägerskor. Efter extra julig frukost åker vi slalom fram till jullunch. Sen lek, kalle, julmiddag och paket! Lovely!

 41. Min julafton är lugn fram till 13.00 då vi antingen åker till släktingar/de kommer till oss och då äter vi en stor jullunch tillsammans fram tills att Kalle Anka börjar. Efter Kalle Anka så kommer tomten och hälsar på, vi delar ut och öppnar paket. Efter paketöppning så dansar vi runt granen och sen är det dags för en kvällsmacka eller ris a la malta för den som vill ha det. Senare umgås vi, barnen underhåller sig med nya klapparna och strax innan midnatt åker alla hem till sitt. Så ser en normal julafton ut i min familj!
  malin_92girl@hotmail.com

 42. Jag brukar tillbringa den hons mina föräldrar dit jag kommer under dagen, sen är det fika innan Kalle med mammas underbara kakor, sen är det Kalle som ingen ids titta på, sen julklappar, middag, mys, tv, godis, lugn & ro.

 43. Vaknar hemma och äter lite gott. Sedan åker jag hem till föräldrarna, önskar god jul och myser en stund. Vi åker sedan hem till farmor och farfar för mat och julklappsutdelning. På kvällen dricker jag glögg i goda vänners lag och bara slappnar av.

 44. Vi firar inte jul på julafton utan istället på juldagen. Detta för att vi alla i min familj ska fira jul hos respektives familj på julafton och så samlas vi i vår familj på juldagen. Vi möts upp vid lunch äter en gott julbord vid fyra tiden och har julklappsutdelning vis 6 tiden. Sen sitter vi och pratar och myser hela kvällen och ibland kollar vi på någon film. Vi firar alltid jul i Sälen. Jätte mysigt!

 45. Startar med en lång frukost med julskinka på julknäcke och julté. Sedan blir det en tidig lunch hos min bror med familj. Julatfonen avslutas med en middag hos mina föräldrar.

 46. Är gärna med och tävlar. Julafton firas med den närmsta släkten hemma hos mig och min familj. Vi äter julmat och så kommer tomten. Därefter bara myser vi och stoppar i oss godis och annat gott.

 47. Julafton börjar oftast med att jag åker hem till pappa & då brukar jag & mina syskon hålla på och känna på julklapparna under grannen fast pappa säger åt oss att låta dem vara. Sen kommer även farmor & farfar. Sen är även jag & mina syskon ute (och om det är snö så brukar vi leka snöbollskrig eller bygga snögubbar) eller så brukar vi bara gå runt & kolla för att se om någon har gjort någon speciell juldekeration. Sen är det dags för Kalle Anka och äta en massa godis & choklad & dricker även massa läsk. Sen är det dags för mat och sen börjar oftast jag & syskonen tjata om när vi ska få öppna våra julklappar. Då är det först dags för någon av killarna i familjen att vara jultomten och sen när alla julklappar är utdelade så går vi runt i rummet och alla får öppna vars en julklapp tills alla har öppnat sina. Sen blir det mer godis, tv-tittande & för mig blir det oftast ta en kopp te och sätta mig i fåtöljen i stora rummet och läsa (antingen en gammal bok som jag hade med mig eller en ny om jag har fått det i julklapp)
  Det är oftast en jättemysig dag fast jag inte riktigt gillar julen :P

 48. Grötfrukost hemma, efter det åker jag till min mamma, där vi (familjen) fikar till Kalle, sen blir det lite julklappsutdelning innan vi äter ett fantastiskt julbord!

 49. Vi är en mycket liten familj så vi försöker så gott det går att skapa julstämning. Nu när barnen blivit lite större tror jag vi ska försöka bjuda in en annan familj och försöka skapa nya traditioner. Mat, sällskapsspel, kalle och julklappsöppning skulle vara superkul att få ihop. Kanske någon julklappslek för oss vuxna.

 50. Vi firar vart annat år med min släkt och vart annat år med makens. I år kommer vi att fira här hemma med min mamma, hennes sambo, min syster med familj, min faster och min kusin. Det blir en pysselförmiddag med dukning och lite extra mysigt pynt. Kalle förstås kl 15 och sedan blir det julmat. Detta år så har vi bestämt med den riktiga tomten att han ska komma efter maten, barnen känner ju igen alla låtsastomtar vid det här laget ;-). Efter julklappsutdelning blir tar vi det bara lugnt och myser med julgodis och samvaro.

 51. Julafton i år kommer inte vara som nån annan julafton förut, vi har fått en liten dotter och ”måste” nu fira julafton tillsammans. Inte det lättaste alla gånger då vi båda har skilda föräldrar och syskon/kusiner som har vartannat år och då nu även vi….
  Får göra det bästa av det hela och försöka njuta av dagen fast man inte får träffa alla sina nära och kära. Ett sånt här fin bokpaket skulle iaf göra julafton lite roligare!

 52. Inget direkt för mig men svarar ändå på frågan ;) Pappa fyller ju år så fram till Kalle & Co så firar vi honom med vänner till familjen och ett enormt julbord, sen tar vi det lugnt på kvällen med moster+man plus kusiner med familjer och har det riktigt julmysigt tillsammans. :)

 53. The same procedure as every year..! Först dricker jag julekaffe hos Tant K, en ensam granne (87 nästa gång). Därefter blir det lite julmat hos Mamma, bara hon och jag. När mörkret börjar falla tar jag hunden Zeb med mig och traskar ner till kyrkogården för att tända ljus på Pappas grav. Eftersom varenda kotte är inomhus och kollar på Kalle Anka & hans vänner kan hunden gå lös… Resten av kvällen blir det jul-mys med särbo, bonusdotter, våra vovvar… Julklappsutdelning modell mindre, tända stearinljus, levande musik…Frid och Fröjd! En VIT JUL för oss betyder även ett firande utan alkohol – nema problema!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s