Stolthet och fördom

Jag var på lite klassikerhumör och plockade upp en som de flesta känner igen, Stolthet och fördom. Här nedan följer min recension av boken.

stolthet-och-fordom

Titel: Stolthet och fördom
Författare: Jane Austen
Utgivningsår: 2011
Förlag: Albert Bonniers Förlag
Finns hos: Adlibris | Bokus | Bokia | CDON

Utläst: 8 oktober 2013

Handling:
Boken handlar om Elizabeth Bennet, den näst äldsta dottern i en familj med fem systrar. Elizabeths föräldrar, särskilt hennes mor, vill gärna att döttrarna ska gifta sig med rika män och få ett gott rykte och en bra framtid men döttrarna är inte lika intresserade. Elizabeths syster Jane förälskar sig i Mr. Bingley och hennes mor gör allt hon kan för att tussa ihop de två men när Bingley plötsligt flyttar till London är hjärtesorgen inte långt borta. Elizabeth tror att det hela beror på hans vän Mr. Darcy, som hon för övrigt ogillat sedan de kom till trakten. En mer högmodig man får man leta efter!

Livet går vidare och Elizabeth blir inbjuden till hennes vänner, herr och fru Collins, som råkar bo granne med Rosings där Lady Catherine bor med sin dotter. Det är givetvis en ära att bli inbjuden till Rosings men Lady Catherine är även moster till Mr. Darcy, något Elizabeth blir varse en dag. Hon tvingas dock att ge upp sina fördomar och inse att hon har haft fel om den unga mannen.

Omdöme:
Till en början tyckte jag faktiskt att den här boken var lite seg. Elizabeth kom inte riktigt fram förrän lite senare och om det skulle vara ett sådant fokus på Jane och Mr. Bingley kunde Austen tagit i lite till för jag kände aldrig riktigt med Jane när Bingley lämnade henne. Det är i alla fall inte alls konstigt att många håller den här romanen som en av de bästa genom tiderna. Jag håller inte riktigt med men jag kommer definitivt att vilja läsa om den och hoppas på att den växer för varje gång.

Det är en hel del karaktärer och platser som ska få sin plats i boken. Jag blev lite förvirrad när det bara stod ”Ms. Bennet” eftersom jag tyckte att det kunde gälla vem som helst av de fem systrarna men längst bak i boken stod några förklaringar och att det endast är äldsta barnet i en familj som blir kallad ”Ms. –/Mr. –”. Jag gillade Elizabeth som karaktär och även Bingleys syster, som vi dock inte får lära känna så bra. Det är en bra sammansättning och jag kan verkligen tänka mig in i miljön de lever i.

Nu ska jag ta tag i att se någon av alla filmer och serier som har gjorts av boken och därefter kanske jag hoppar på ännu en Austen, vi får se!

Mitt betyg: 4/5

11 reaktioner till “Stolthet och fördom

 1. Hör till de som älskar den här boken. Något som jag brukar kunna glömma bort är hur rolig den faktiskt är, det brukar ju sållas bort en del när det ska filmatiseras tyvärr.
  Nu blev jag sugen på att se om lite filmatiseringar själv :)

 2. Jag skulle också gärna vilja se en filmversion av den, det finns ju dock några att välja på ;)

 3. Jag rekommenderar tv-serien från 1995 med Jennifer Ehle och Colin Firth i huvudrollerna.

  1. Jag såg första avsnittet men är inte så imponerad. Ska fortsätta när jag får lust!

   1. De flesta tycker att versionen från 1995 är den bästa av alla men det finns en del andra att välja på. Den senaste är filmversionen med Keira Knightley från 2005. Den har förstås tagit bort en hel del eftersom den är mycket kortare än TV-serien. Sen finns det lite annorlunda versioner:

    TV-serien Pride and Prejudice från 1980.
    Bride and Prejudice från 2004 utspelar sig i Indien.
    Pride and Prejudice från 2003 utspelar sig i nutiden.
    Miniserien Lost in Austen från 2008 handlar om en kvinna som älskar Pride and Prejudice och en dag plötsligt hamnar i den världen.

    Pride and Prejudice and Zombies håller på att göras.

 4. Efter att jag läste boken skaffade jag den nyaste filmatiseringen av boken (den med Keira Knightley), men jag har ännu inte hunnit se mer än den första kvarten…

 5. Har boken här hemma men har bara börjat läsa i den.
  Ha en skön onsdag.
  Kram Cissi

 6. Pingback: Sammanfattning – Oktober | Nilmas Bokhylla
 7. Pingback: Bokbloggsjerka 1-4 april | Nilmas Bokhylla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s