Julkalendern 2017 – Lucka 12

Det har blivit dags för den andra luckan som sponsras av Piratförlaget och den innehåller romanerna Den sorglöse hemsamariten av Mikael Bergstrand samt Stanna hos mig av Ayòbámi Adébáyò.

Den sorglöse hemsamariten
Det är Stockholm, tidigt åttiotal. Palme har återtagit regeringsmakten, aids är ännu en okänd sjukdom och i kön till Café Opera närs drömmarna om framgång och lycka. Hit kommer den unge, vackre och plågsamt självupptagne skåningen Matz Zern med ett enda mål: att slå världen med häpnad.

Men allting går inte så lätt som han trott. För att klara sin försörjning börjar han arbeta som hemsamarit på Reimersholme. Mötet med pensionärerna förändrar hans syn inte bara på livet utan också på döden. Och när hans väg korsas av litteraturstudenten Carina Carlsson ställs frågan på sin spets. Är han beredd att riskera den chans till kändisskap som plötsligt dykt upp?

Stanna hos mig
Yejide träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer.

Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten.
Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan.

Tävlingsregler
– Vilken TV-julkalender tycker du har varit den bästa genom tiderna? Motivera kort! Glöm ej att ange en giltig e-postadress.

Tävlingen avslutas ikväll 23.59.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! GRATTIS MALIN R!

39 reaktioner till “Julkalendern 2017 – Lucka 12

 1. Albert & Herbert!
  Tittar på den varje år.
  Älskar Göteborskan och dom tokiga sakerna dom gör och miljön liksom bara passar perfekt.
  Tycker om också att det ska verka som om dom målar luckorna själva varje dag.
  Fast bäst är när som tapetserar hela hallen med julpapper. Det ville jag också göra hemma när jag var liten, haha.
  Ha en härlig dag!

 2. Pelle Svanslös, född i Uppsala o bor kvar, Pelle böckerna har följt mig genom åren.

 3. Mysteriet på Greveholm, utan tvekan! Jag vet inte riktigt vad det är som gör det, delvis nostalgi antar jag. Men samtidigt känner jag inte lika starkt för någon av de andra kalendrarna jag såg som barn. Mysteriet på Greveholm är helt enkelt lagom intressant och spännande!

 4. Jag måste säga Mysteriet på Greveholm, det var året som jag faktist började kolla på julkalendrar på allvar. Ser sedan ett tydligt tecken över när min ”julkalenderera” var då jag verkligen tyckt mycket om alla julkalendrar kring 1996-2002 ungefär, sedan svalnade intresset lite men nu följer jag alltid julkalendrarna igen. Idag är det ju så enkelt att se dem när de finns på svt play, annat var det då jag var liten och var tvungen att hålla stenkoll på tv-tiderna för att inte missa ett avsnitt :)

 5. Sunes jul -det är underhållning för familjen den hela
  en mysig skrattstund som hela familjen kan dela!

 6. Sunes jul minns jag bäst från när jag var ung. Den är en klassiker för mig. Selmas jul minns jag också väl då det var den första julkalender jag såg tillsammans med båda mina barn som vi alla tyckte väldigt mycket om.

 7. Teskedsgumman. Kommer ihåg den sen jag var liten och man väntade på att öppna luckorna.

 8. Tror nog att det måste vara Pelle Svanslös, en kalender som jag fortfarande minns och som jag just nu ser om. Katternas äventyr i Åsgränd ger den rätta julstämningen!

 9. Min favorit var helt klart Kaspar i Nudådalen för att jag tyckte att det var så härligt med vintermiljön och för att det var ett riktigt juläventyr som jag föll för!

 10. Jag och mina barn tyckte om Barna Hedenhös och den kommer jag fortfarande ihåg annars har alla varit bra de sista åren. Den i år är riktigt spännande.

 11. Sunes Jul, den bästa julkalendern som varit enligt mig, vi har skrattat så tårarna sprutat åt alla tokigheter dom ställt till med & man kan aldrig få för mycket skratt i livet <3

 12. Jag tycker att När karusellerna sover är den bästa julkalendern. Jag tycker att den har en så magisk stämning, och nu som vuxen uppskattar jag verkligen att de försökte bevara gamla svenska visor!

 13. Jag gillade Julkalendern 2015 – Tusen år till julafton eftersom den var intressant och lärde barn hur man levde och vad man åt för mat förr i tiden och man gick igenom 1000 år av svensk historia ur ett barnperspektiv – mina elever älskade den när vi såg den direkt på morgonen och sedan diskuterade vi programet och vad som hände i Sverige på den tiden så hela Decembers morgonlektioner blev historia på ett lite roligare vis.

 14. Jag älskade Trolltider med feer troll och tomtar i ett fantastiskt äventyr och har även köpt den på dvd ca 10 år efter att den sändes och återupplevde de magiska äventyren och i årets julkalender finns Eva Rydberg åter med som en galen forskare men i Trolltider hade hon en av de snälla huvudrollerna

 15. Julkalendern 2015 – Tusen år till julafton – kalendern gick igenom barnen liv och skola samt hur de fick arbeta under 1000 år i svensk historia varje nytt program var nytt år nytt sätt att leva ny tidstypisk mat och man varierade mellan hur rika hade det och hur fattiga hade det så barnen i programet fick berätta vad de tyckte var bra dåligt och orättvist – det engagerade mina elever som fick se morgonsändningen varje morgon och vi diskuterade historia varje morgon under december och blev ett roligt och uppskattat tema – vi varierade mellan friskrivning , teckning och hitta information om tex 1600 talet och berättade för varandra vad de hittade.

 16. Har flera gamla favoriter, men måste nog säga att förra julens Selmas julsaga var helt fantastisk, så fina miljöer, julig, mysig och spännande. Precis så som en julkalender ska vara tycker jag!

 17. Min favorit bland julkalendrarna är helt klart Teskedsgumman som jag har för mig gick som adventskalender 1973. Serien var så roligt och jag älskade Birgitta Anderssons tolkning av gumman som blev liten som en tesked.

 18. Mysteriet på Greveholm är min favorit. Så spännande tyckte jag med alla spöken och grejer. Var väl i helt rätt ålder för att uppskatta den när den sändes. Tror du och jag är jämnåriga så misstänker att du också kanske såg den som liten 😉

 19. Tusen år till julafton var interessant och välgjord tyckte jag. Och att barnen var med – med tidsriktiga kläder och mat. Lite annorlunda än andra julkalendrar.

 20. Den bästa enligt mig var En riktig jul. Tomtenissan som inte är som alla andra är så rolig att följa! :)

 21. Mysteriet på Greveholm. Det är så härligt att följa familjen Olsson när från när de flyttar in på Greveholm, fram till julafton. Den är också riktigt spännande, hur ska det egentligen gå för Lillan Och Ivan?

  miimz_91@hotmail.com

 22. Barnen hedahös. Men som barn är det Sunes jul. Sen var även den med historieätarna bra. Men bäst av dem alla var barnen hedenhös.

 23. Trolltider med bl.a. Eva Rydberg är helt underbar som julkalender. Det som gjorde att jag fastnade för den som barn,var att den var så fantasifull med flera spännande karaktärer. Jag skulle lätt kunna se om den igen som vuxen!

 24. Ture Sventon! Spänning och rolig och ”Ständigt denna Vessla”! Jag tycker det var en väldigt bra filmatisering av Ture Sventon böckerna så den har jag faktiskt köpt på DVD så jag har den hemma!

 25. Jag tycker selmas saga, som gick förra året, var fantastisk! Tittade på den med mina barn och om jag missade ett avsnitt när maken kollade med dem, kollade jag efter att de gått och lagt sig så,jag inte missade något. Den var fin och mysig på ett hoppfullt sätt, och väldigt julig!

 26. Mysteriet på Greveholm har och kommer nog alltid vara min favorit. Här hemma tittar jag på den ofta tillsammans med min 10 åriga dotter, och tycker det är riktigt kul att hon gillar den lika mycket som jag. Vi har givetvis även sett fortsättningen tillsammans (som vi bägge är överens om inte är i närheten av så bra som den första).

  För mig är Mysteriet på Greveholm spännande och förknippad med julmys tillsammans med familjen. Minns fortfarande hur hela familjen satt framför den där tjock datorn och spelade dataspelet i flera timmar tillsammans för att lösa mysteriet och ”döda” greven för att kunna rädda prinsessan Dioda.

  Kram Sanna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s