1793 av Niklas Natt och Dag

Gustav III är död. Mer än ett år har gått sedan skotten föll på maskeradbalen. Kronprinsen är omyndig och krigsåren har tömt statskassan. Riket styrs av egenintressen medan folket far illa. Ingen litar på någon. Överallt frodas missnöje och paranoia.

Hösten 1793 hittas ett lik i Fatburen på Södermalm, den igenslammade sjö där allt kåkstadens avskräde hamnar. Den döde saknar armar och ben, men skadorna är inte nya.

Cecil Winge har varit Stockholms poliskammare behjälplig med sitt skarpsinne förr. Nu vacklar hans hälsa, men han krävs på en gentjänst han inte kan neka. Tiden är knapp, och den vinter som ska bli den svåraste Stockholm skådat på ett decennium är i antågande.

Historia är ju inte min melodi och därför brukar inte heller historiska romaner falla mig i smaken. Nu gjorde jag dock ett försök eftersom jag tyckte att historisk deckarmiljö lät intressant och det var det också MEN inte tillräckligt intressant. Boken innehåller inte tillräckligt mycket av deckarbitarna för att mitt intresse ska hållas uppe, tyvärr. I stället känns det emellanåt som att författaren bara ”fyllt ut boken” lite.

Bokens indelning finner jag lite spännande men den kan samtidigt snudda vid att bli förvirrande. Delarna flyter ihop lite i varandra och man kan helt plötsligt stanna upp och tänka ”Nej, vänta nu. Vad hände nu?”, vilket tyvärr stör läsflytet lite. I övrigt är det en välskriven bok och för den som gillar historiska romaner tror jag absolut att den kan gå hem. För min egen del hade jag kanske hoppats på något annat eller något mer.

Tack till Bokförlaget Forum för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 2/5

Författare: Niklas Natt och Dag
Utgivningsår: 2017
Förlag: Bokförlaget Forum
Lyssnat färdigt: 20 november 2017
Finns hos: Adlibris | Bokus

3 reaktioner till “1793 av Niklas Natt och Dag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s