Bergtagen av Camilla Sten

191838_5dd643cec399dEn elev försvinner från Järvhöga Läroverk, en gammal internatskola belägen i Jämtlands skogar. En kedja av skallgångar, polisutredningar och ryktesspridning drar igång. Julia, som går på ortens gymnasium, deltar i sökandet först av ren tristess, men snart blir hon alltmer indragen. Det visar sig snart att det inte är första gången en ung pojke från skolan har försvunnit ut i skogen för att aldrig mer återvända.

Den andra boken i den här trilogin dök ner i min brevlåda för ett tag sedan och jag är ju den som inte bara kan hoppa in i en serie så jag valde att först läsa ”Bergtagen”. Jag visste egentligen inte så mycket om boken, mer än att det var något med skogen och att det skulle vara inslag av mystik och magisk realism. I efterhand har jag läst att många som gillat ”Cirkeln”-trilogin även gillat den här och även om de är väldigt olika förstår jag absolut kopplingen.

Berättelsen utspelar sig på en fiktiv ort kallad Järvhöga i Jämtland. Dels får vi följa med i en historia som utspelar sig 1966 och som handlar om Rosa och Lisa som då arbetade i matsalen på Läroverket. I nutid möter vi främst Julia, Astrid, Emil och Markus – fyra ungdomar på orten som möts i ett sökande. Kopplingen mellan dessa två perspektiv förstår man ganska snabbt. Det är något som ligger och gror, något som går långt tillbaka och som verkligen är ett mysterium. Vad händer med pojkarna i skogen?

Jag tycker om samtliga karaktärer i den här boken och tycker att alla för handlingen framåt. Särskilt intressant är det att läsa om relationen mellan Julia och Emil som verkligen utvecklas från ingenting till en stark vänskap. Jag tycker dessutom om Julia väldigt mycket. Hon verkar vara en person värd att känna och någon man kan förlita sig på.

Jag har tyckt om allt jag läst av Camilla Sten och denna är inget undantag. Jag gillar mystiken och spänningen, jag gillar miljöbeskrivningarna och stämningen och jag gillar språket. Det lär inte dröja länge innan jag hugger in på uppföljaren!

Mitt betyg: 4/5

Författare: Camilla Sten
Serie: Järvhögatrilogin #1
Utgivningsår: 2020
Förlag: Rabén & Sjögren
Utläst: 16 juli 2021
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Agnes Bokblogg | Enligt O | Barnboksbloggen | Annas Bokblogg | Prickiga Paula

2 reaktioner till “Bergtagen av Camilla Sten

  1. Tyckte också om första delen och har andra väntandes här hemma :) Känns som den kan passa bra när det börjar bli lite mer höst ute! :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s