Julkalendern 2017 – Lucka 22

Idag är det dan före dan före dopparedan och det firar vi med hela tre vinnare! I prispotten ligger boken Kan Doktor Proktor rädda julen? av Jo Nesbø, som Bonnier Carlsen sponsrar med. Boken passar barn mellan 6-9 år.

Handling:
Doktor Proktor, Lise och Bulle ger sig ut på ett galet juläventyr, skrivet av Jo Nesbø – en av Norges allra bästa barnboksförfattare!
Den girige affärsmannen Thrane har gjort affärer med självaste kungen. Han har nämligen köpt rättigheterna till julen! Han bestämmer direkt att alla som handlat julklappar för mindre än 10 000 kronor på hans eget varuhus förbjuds att fira julafton. Men hur ska det gå för alla de som inte har råd?

Våra tre hjältar söker hjälp hos självaste jultomten när ger de sig ut på en hisnande resa för att ställa allt till rätta. Men jultomten visar sig vara helt annorlunda än den skrockande mysiga farbror de föreställt sig …

Tävlingsregler
– Hur ser vanligen era julaftnar ut? Har ni några traditioner som ni aldrig ruckar på? Berätta! Glöm ej att ange en giltig e-postadress.

Tävlingen avslutas ikväll 23.59.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! GRATTIS EMMA B, ANNA OCH BIRGITTA!

25 reaktioner till “Julkalendern 2017 – Lucka 22

 1. Vi brukar vara hemma hos oss och har knytkalas. Alla som kommer får ta med sig mat, och sen delar vi. Perfekt för en utmattad mamma som jag!

 2. Vi träffas, ser Kalle, mamma stressar runt i köket och sen äter vi. Och sist brukar vi öppna julklappar om det finns några.
  I år ska vi va hemma hos oss så i år blir det ingen stress. Ska åka pulka, umgås, momma får va barnvakt medan alla andra fixar maten.

 3. 1: Julaftonmorgonen börjar traditionellt med julgröt till frukost
  2: Julbad av barnen och påklädning av snygga julkläder sedan en liten julklapp i förskott för att de inte bråkar och är kinkiga
  3: Åker till Mormor eller farmor och ser på kalle ankas jul
  4: äter julmiddag tillsammans med släkten
  5: paketöppning medan de vuxna sitter och pyser efter all julmat och de som inte kör får vinglögg och vi andra alkoholfri glögg
  6: avslutar kvällen med att städa ihop allt paketpapper diska etc Vi tar med papret till insamlingen på vägen hem för imorgon kommer insamlingarna att vara överfulla

 4. Vi firar alltid hemma hos oss. Hela tjocka släkten. I min familj finns de enda barnen i släkten och eftersom de oftast får mest och störst julklappar anser vi det enklast att vara hemma hos oss för att slippa resa och få ut så mycket som möjligt av dagen. Alla bistår med mat och godsaker. Vi umgås och träffar tomten och drickergögg etc. En tradition vi inte ruckar på är att vi har kräftor (egen fångade) på julbordet.

 5. Min dotter införde en fin tradition för några år sedan, likt Pippi Långstrump hänger hon julklappar till julaftonens gäster i vår stora ek på gården. Otroligt fint! Förra året blev det tvålar, i år fula juldiadem :)

 6. Grötlunch med min storebror och hans familj, även lillebror och mina föräldrar är med. Sen hem och då kommer mina föräldrar och lillebror till oss. Så vi är många halva dagen och lite mindre senare vilket brukar uppskattas av de små barnen som både hinner vila lite och det blir inte fulltös hela dagen så de orkar lite längre. De blir ju ändå rätt slutkörda!

 7. När alla släktingar kommit börjar vi med lite varm glögg och sjunger Hej Tomtegubbar tillsamans både vuxna och barn och vi avslutar alltid med julgröt inför hemfärden

 8. Våra jultraditioner är rätt traditionella men vi har 3 i släkten som är vegetarianer så det blir lite extra vegetarisk julmat det enda som riktigt avviker är att vi behållit den urgamla traditionen att dansa kring granen vilket många slopat pga trångboddhet för ofta står granen i ett hörn eller vis en bokhylla i tv rummen vilket gör det bökigt att dansa runt granen men det har vi löst genom att dansa kring granen utomhus istället eftersom vi har en adventsgran stående på tomten

 9. Vi samlas hemma hos mig & mannen hela familjen med söner & svärdöttrar & nu i år 2 barnbarn, vi lagar mat ihop, mumsar på gottebordet, kollar självklart Kalle Anka & sen kommer förhoppningsvis tomten <3

 10. Vi brukar börja med att käka tomtegröt, sen blir det mys och förberedelse innan det är dags för kalle. Efter Kalle så blir det julbord och klapputdelning för de mindre barnen. Efter det blir det efterrätt och sedan klapputdelning för resten av oss. Sedan brukar vi avsluta med olika aktiviteter såsom sällskapsspel, kortspel eller bara sitta och prata om året som har varit.

 11. Vi har olika julaftonar varje år. Det är så med familjer på alla håll och kanter. Det som är de alla lik är Kalle Anka kl 15. Annars är alla olika. Dagen innan julafton har jag ett stående och det är Bingolotto med massa gotta.

 12. På julafton umgås vi med min eller min sambos familj och äter gott. Utöver det har vi ingen tradition, men det skulle jag gärna vilja ha.. Jo! Kalle Anka såklart 😉

 13. Vi brukar alltid ta en långpromenad eller åka skidor om det finns bra med snö på förmiddagen och sen äta lunch tillsammans. Sen är det Kalle vid 3 innan det är dags för julbord 🙂 När min mamma och morfar levde så läste vi alltid julevangeliet tillsammans och sjöng julpsalmer (vilket nog är lite ovanligt) men det var väldigt mysigt och kan sakna detta lite

 14. Först mysmorgon och provsmakning av julskinkan! Sedan bara ta det lugnt och umgås fram till lunchen och efter det är det såklart Kalle! Ett måste 🙂 sen är det julklappsutdelning och självklart har vi rimmat på alla paket. Detta brukar ta omkring 2 timmar med tanke på alla rim men det är bara mysigt 😀 sedan blir det skinkmacka och gröt och sen spelkväll tills läggdags!

 15. Vi åker till kyrkan klockan 23 på kvällen och lyssnar på julmusik, dricker glögg och träffar folk.

 16. Men va? Skriver han barnböcker också? Det hade jag inte aning om. Jag har läst typ alla hans deckare och gillar verkligen dem, så kanske han också skulle tilltala min sjuåring… spännande! I alla fall, i år är första julen i nya huset, så vi får väl prova oss fram, men en sak jag aldrig ruckar på är att fira med familjen, syrran och hennes familj samt mina föräldrar, så de får komma hit i år. Annars är vi nog rätt vanliga; julbord, Kalle klockan tre, sedan tomten och framåt kvällen risgrynsgröt. Jag längtar!

 17. Här är det Kalle Ankas julafton som gäller så kl 15 är helig och ändras inte på. Sedan blir det julklappar och om man har tur så får man hårda paket med böcker i. Efter är det fika med pepparkakor och annat gott som är bakat till jul (och innan Kalle Anka är det jullunch). Men Kalle Anka ändras det inte på!

 18. Våra traditioner är att klä granen dagen innan julafton och äta finska jullådor; morotslåda och potatislåda. Och till efterrätt blir det julstjärnor med plommon. Och paketen öppnas sent på julaftonskvällen 🙂

 19. Vi firar alltid hemma hos mina föräldrar, och om vi syskon vill får respektive följa med och medverka de också och givetvis min dotter (jag är den enda av mina syskon som har barn). Vi startar upp med klassisk frukost alá jultema. Där ingår förstås risgrynsgröt med den klassiska leken ”hitta mandeln”, där den som får mandeln får en guldtia. På bordet serveras även bröd, julskinka och andra godsaker. Därefter blir det lite mys i form av familjespel innan det blir dags att förbereda inför julbordet som äts direkt efter Kalle Anka på TV. När vi alla ätit klart och tittat på Kalle är det dags för tomten att komma. Då delas klappar ut och sedan fortsätter kvällen i form av en massa mys, bus och lek med alla julklappar och lite kvällsmat framåt kvällen.
  Kram Sanna

 20. Vi firar alltid hemma hos mina föräldrar, och om vi syskon vill får respektive följa med och medverka de också och givetvis min dotter (jag är den enda av mina syskon som har barn). Vi startar upp med klassisk frukost alá jultema. Där ingår förstås risgrynsgröt med den klassiska leken ”hitta mandeln”, där den som får mandeln får en guldtia. På bordet serveras även bröd, julskinka och andra godsaker. Därefter blir det lite mys i form av familjespel innan det blir dags att förbereda inför julbordet som äts direkt efter Kalle Anka på TV. När vi alla ätit klart och tittat på Kalle är det dags för tomten att komma. Då delas klappar ut och sedan fortsätter kvällen i form av en massa mys, bus och lek med alla julklappar och lite kvällsmat framåt kvällen.
  Kram Sanna
  mammasvardag@hotmail.com

 21. Efter en fukost med risgrynsgröt åker vi på julbön i kyrkan (sedan en så där 12 år tillbaka) sedan hem och börja förberedelserna inför firandet som kör igång med julmiddag efter Kalle.

 22. Åker till bror med familj så man är där vid 15, då blir det kalle & fika, sen lite öppnande av julklappar. Efter det åker jag hem till mamma på lite julmat, sen hem till sambon och soffan 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s