Snö av Jakob Mjöbring

Katja Lyss är polis och före detta professionell friåkare med en specialtjänst inom NOAx som hanterar brott med internationella förgreningar. Hennes skidsemester i Kittelfjäll strax innan jul avbryts av ett vedervärdigt dubbelmord i en renvaktarstuga långt ut i den väglösa och förstummande vackra Västerbottniska fjällvärlden. Samtidigt som snön vräker ner och sakta men säkert suddar ut alla spår ger sig Katja ut på en jakt som tar henne från Kittelfjäll till Paris och tillbaka ut i de branta och vita vidderna. Katja försöker tyda spåren i snön som pekar såväl bakåt mot forntiden som in bakom kulisserna i dagens digitala värld, styrd av enorma datamängder och trångsynta algoritmer. I alla tidevarv verkar sökandet efter mer information vara det väsentliga, men frågan är om någon längre vet vad som är korrekt information?

Även den här boken är spännande och går snabbt att läsa. Vi får återigen följa med till iskylan, snömängderna och det karga landskapet i Norrland. Just miljöer och beskrivningar är något som Mjöbring är riktigt bra på. Även om det verkar både galet mörkt och ruggigt kallt blir jag allt mer sugen på att åka uppåt i landet och uppleva dessa miljöer.

Katja Lyss har här fått någon slags hjältestämpel efter händelserna i den senaste boken och ja, vem gillar inte tuffa kvinnor på väg uppåt i karriären? Det blir dock lite för mycket här. Hon beter sig väldigt naivt, stampar på vakter för att komma undan och springer sedan. Det är många händelser i boken som känns lite väl orealistiska och det är också där boken tappar lite enligt mig. Katja försätter sig i väldigt märkliga situationer tack vare att hon aldrig, jag menar aldrig, tänker efter före. Vissa poliser kanske fungerar så men hon måste väl ha fått ett specialuppdrag av en anledning, eller?

Lite roligt med en släng av Frankrike i boken också! Pierre fastnade jag för nästan direkt.

Tredje boken ligger här hemma och väntar så jag gissar att den kommer att bli läst inom kort. Den ska dock utspela sig före de andra två så det blir nog intressant. Vi kanske får veta lite mer om Katjas bakgrund.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Jakob Mjöbring
Serie: Katja Lyss #2
Utgivningsår: 2018
Förlag: Lind & Co
Utläst: 27 februari 2018
Finns hos: Adlibris | Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s