Författarintervju: Anna Östberg

Så var det åter fredag och idag är det dags för en ny författarintervju. Anna Östberg, aktuell med boken ”Smart bröllopsboken”, kan ni nu läsa mer om här nedan.

Anna, du är i år aktuell med boken ”Smarta bröllopsboken”. Vart fick du idén ifrån till att skriva boken?
– Jag tröttnade på alla krav och måsten som finns kring bröllop. Som journalist har jag skrivit många artiklar om bröllop och bröllopsplanering och jag har ju på så sätt varit en del i att driva fram trender och behov. Jag bestämde mig för att skriva en bok som gick helt på tvärs med det jag skrev för bröllopstidningar. Nu har jag precis debuterat med Smarta bröllopsboken som jag har fyllt med mina råd så att alla kan fixa sitt drömbröllop utan att tömma varken plånbok eller bankbok. Men det finns fler drivkrafter bakom boken, som att jag finner konsumtionssamhället väldigt ointressant, och om vi ska rädda denna jord måste vi alla se över våra konsumtionsmönster. Det tror jag kommer bli värsta trenden nästa år, den att hålla hårt i plånboken och återbruka de saker man redan har.

I boken tipsar du bland annat om plånboks- och naturvänliga bröllop. Hur tänker du kring det?
– Ett bröllop är en fantastisk händelse i livet, men det betyder inte att man ska låta kostnadsmedvetenhet och sparsamhet åka ut med badvattnet. Det hoppas jag att min bok kan ändra på och få igång nya tankar och diskussioner. Bröllop kan se ut på många olika sätt och det finns inte ett sätt att fira det på. Jag hoppas att boken ger läsaren råg i ryggen att gå sin egen väg. Det är viktigt att tänka naturvänligt i allt man gör, om man lever ett vardagsliv med miljötänk så ska man göra det även vid livets festligheter.

När det gäller bröllop – vad lägger folk mest pengar på och vad anser du att man ska lägga pengarna på? 
– Det har blivit väldigt trendigt att ha stora bröllop med många gäster och som varar över flera dagar. Då blir det dyrt att fira bröllop. Så det vi ofta lägger mycket pengar på är kostnader för mat och dryck. En annan onödig trend är att brudparet ska ge presenter till sina bröllopsgäster. Ta bort alla fluffigheter och du kommer att se att det händer saker på ditt Excelsheet. Jag tycker att du ska välja ut en sak eller en aktivitet som är viktig för dig och din partner, och sedan lägga lite extra krut på det. Extra- allt bröllop är inget man behöver eftersträva. Men ett bröllop utan underhållning kommer aldrig att lyfta även om du har lagt ner hundratusentals kronor på det. Gå igenom ditt nätverk och leta efter talangerna som kan spela instrument, sjunga dina favoritlåtar och som är fantastiska storytellers. Det ger ditt bröllop en nerv och det kan inte köpas för pengar.

Är du själv gift? I så fall, hur såg ditt bröllop ut? Om inte – hur tänker du dig att ett framtida bröllop ska se ut?
– Jag gifte mig i augusti 2014. Det var ett sensommarbröllop på en av sommarens sista dagar. Vi valde att ha ett litet mindre bröllop, vi bjöd in ungefär 40 personer. Det kan låta väldigt lite, men det kändes väldigt fint att vi hann prata med alla våra bröllopsgäster och verkligen spendera tid med dom.

Just nu skriver du på en spänningsroman. Kan du berätta mer om den?
– Det är en roman i pokermiljö med en kvinnlig huvudkaraktär. Jag är väldigt nyfiken på pokerbranschen som drivs väldigt mycket av pengar. Det finns många spännande ingredienser där att ta av, jag tänker på allt från spelskulder till spelberoende som trasar sönder livet för folk. I somras lärde jag mig hjälpligt att spela poker så att jag vet vad en straight flush är för något. Men något pokerproffs i Karibien blir det inte av mig.

Hur ser det närmsta halvåret ut för din del?
– Det är flera spännande saker som står på tur. Jag ska jobba med att lansera Smarta bröllopsboken för plötsligt är 2019 års bröllopssäsong här. Utöver det ska jag skriva så mycket jag bara kan på min nya roman och göra research. Och om jag hinner med en resa till min favoritstad Rom så reser jag gärna dit.

Till sist, vad skulle du vilja tipsa andra om som du själv inte visste/kunde innan du bestämde dig för att skriva en bok?
– Jag gjorde alla misstag med min första bok och det är jag mycket tacksam för idag. De har lärt mig mycket om hur bokbranschen fungerar och hur jag själv fungerar. Jag lade ner allt för mycket tid på att pitcha min synopsis istället för att skriva på manuset. Idag har jag vänt på kuttingen och skriver klart manuset först och efter det tar kontakt med förlagen. Bokbranschen må vara tuff och det är många som vill ge ut sina böcker. Men jag gav inte upp och det tycker jag att du som kämpar med ditt manus inte heller ska göra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s