Mörkermannen av Anna Bågstam

När en serieförbrytare med ett specifikt modus terroriserar Landskrona sätts civilutredaren Harriet och hennes kollegor på fallet. Av en utomstående får Harriet i hemlighet tillgång till flera gamla fall med kopplingar till de nya brotten. Hon kan direkt se att de tidigare utredningarna har saboterats. Allt tyder på att någon av hennes närmaste kollegor är skyldig.

På det privata planet knakar relationen med juristen Rikard i fogarna, och charmiga kollegan Elias ger henne svårtolkade tecken. Snart finns ingen tid till att tänka på kärlek alls, när pappa Eugen blir svårt sjuk och mamma Jorun dyker upp för att fira jul. Samtidigt som jakten på gärningsmannen skruvas upp försöker Harriet få tag i den på insidan som hjälper honom. Sanningen visar sig vara långt mer överraskande än hon hade kunnat ana.

I tidigare böcker har Anna Bågstam haft en förmåga att få mig att fastna direkt i handlingen och därefter hålla fast mig i ett järngrepp, ”Mörkermannen” är inget undantag. Hon bygger upp obehaget och spänningen allt eftersom och jag vill helst inte lägga ner boken.

Tidigare har morden och en stor del av handlingen kretsat kring fiskeläget Lerviken, där Harriet även bor. I den här boken sker morden i Landskrona, vilket föll sig helt naturligt. Känslan där alla höll varandra om ryggen i Lerviken är borta men samtidigt ger Landskrona större möjligheter.

Harriet Vesterberg är vår huvudkaraktär och som civil utredare i en grupp med poliser har det varit svårt att slå sig in i gruppen. De flesta accepterar henne i gruppen nu, men hon möts fortfarande av gliringar och skitsnack. Harriet är en person som det är lätt att relatera till, samtidigt som hon ibland uppvisar någon slags tonårsbeteende som kan bli lite irriterande. Överlag är det dock en karaktär som jag verkligen tycker om och hon har sin plats i utredningsgruppen. Förutom de karaktärer vi har mött i tidigare böcker får vi även bekanta oss lite extra med Harriets mamma Jorun, på gott och ont.

Boken håller ett bra tempo och handlingen drivs hela tiden framåt. Författaren har ett bra språk och jag ville bara läsa vidare. Gärningsmannen var inte given för mig, vilket såklart skapade mer spänning, och misstankar fanns gentemot flera.

Jag tyckte mycket om ”Mörkermannen” och blev nästan chockad när jag läste sista sidorna som meddelade att det här var slutet på en trilogi. Någonstans kanske jag har läst det förr men jag blev ändå paff. Jag hade sett fram emot så mycket mer Harriet Vesterberg men Anna Bågstam avslutar verkligen med flaggan i topp. Jag hoppas verkligen det kommer något nytt från Bågstam och då kommer jag garanterat att läsa.

Mitt betyg: 4/5

Författare: Anna Bågstam
Serie: Morden i Lerviken #3
Utgivningsår: 2020
Förlag: Norstedts
Utläst: 3 januari 2021
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Mysterierna… | Johannas Deckarhörna | Boktokig | Hyllan

Tidigare delar i serien:
Ögonvittnet (Morden i Lerviken #1)
Skuggspelet (Morden i Lerviken #2)

En reaktion till “Mörkermannen av Anna Bågstam

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s