Författarintervju: Monika Häägg

Foto: Bo Strömberg

Monika Häägg heter författaren till äventyrsserien ”Böckerna om Fry”. Serien innehåller fyra böcker och de är främst riktade till barn och ungdom men kan även läsas av vuxna.

Du är författare till böckerna om Fry som utspelar sig i Halland under bronsåldern, vart fick du idén ifrån?
– Jag har arbetat med teater i många år och under den tiden skrev jag flera teaterpjäser. Jag har också skrivit en del poesi och noveller. Men idén till böckerna kom till mig på ett lite märkligt sätt. Jag tycker om att cykla och sommaren för ungefär åtta år sedan cyklade jag på en liten väg som ligger strax söder om Halmstad. I vägkanten stod en skylt och eftersom jag är en nyfiken person så stannade jag och läste på skylten. Där stod berättat om bronsålder och att solen betydde mycket för den tidens människor. Där stod också om alla gravhögar som fortfarande finns kvar i landskapet. Jag hade inte sett gravhögarna innan men på en liten höjd intill fanns tre stora gravhögar. Jag tyckte det var fantastiskt vackert och direkt började jag fantisera om en flicka som var ett Solbarn. Jag kan nog säga att historian om Fry, som flickan heter, fanns hos mig direkt. Sedan hade jag liten kunskap om historiska fakta så det tog mig flera år att läsa in mig på faktakunskapen. Ibland brukar jag säga att om jag inte cyklat på just den vägen och om jag inte varit så nyfiken så hade jag kanske aldrig skrivit de här böckerna.

Hur vet man om det blir en bok eller en serie med böcker? Bestämde du dig redan innan eller kom det längs vägen?
– Jag hade bestämt att det skulle bli en bok. Det var ju en komplett historia med en början och ett slut som var planerat innan. Men sedan märkte jag att boken blev väldigt lång och då bestämde jag mig för att ge ut boken i flera delar.

Vad är det bästa respektive sämsta med att vara författare?
– Positivt är att jag bestämmer över min egen tid och mitt arbete. Det är också väldigt roligt och inspirerande att skriva. Negativt är nog att jag aldrig är ledig. Det går ju faktiskt att jobba när som helst, helger, lördagskvällar etc. Det är svårt att sätta gränser för arbetet.

Vad gör du när du inte skriver?
– För mig är skrivandet en liten del av författandet. Tyvärr måste en författare marknadsföra sig och böckerna hela tiden. Det är arbetskrävande och upptar mycket av min tid. På min fritid läser jag mycket. Mest skönlitterära böcker av andra författare. Jag sjunger också och älskar att promenera (vilket jag gör långa rundor varje dag) och på sommaren gör jag långa cykelturer.

Vad har du för planer framöver?
– I nästa vecka åker jag till bokmässan i Örebro 13-15 april. I maj har jag tänkt att för första gången delta i Författarförbundets årsstämma i Stockholm. I sommar blir min första bok Solbarnet teater och i september är jag på Bok & Biblioteksmässan i Göteborg.
Jag skriver på tre olika manus, men vet ännu inte om det kommer att bli någon publicering av dessa.

Läs mer om Monika på hennes blogg eller på förlagets hemsida!

3 reaktioner till “Författarintervju: Monika Häägg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s