Den sista spiken av Stefan Ahnhem

Han har utpressat. Han har misshandlat. Han har våldtagit. Han har gått över lik för att nå hela vägen till toppen. Han är på alla sätt en vidrig man. Han heter Kim Sleizner och han arbetar som polischef i Köpenhamn.

Dunja Hougaard har gått under jorden för att på eget bevåg inleda en utredning mot sin tidigare chef. I månader har hon och hennes team samlat information. När en högt uppsatt man inom den danska underrättelsetjänsten hittas död tillsammans med en okänd kvinna i en bil på sjöbotten utanför Köpenhamn börjar det äntligen bli dags för fällan att slå igen. Frågan är bara för vem.

Samtidigt på andra sidan sundet i Helsingborg får den svenske polisen Fabian Risk ett besked som förändrar allt.

Vi har kommit till sista boken om Fabian Risk och co, och det är mycket som händer. Dels får vi följa Fabian och hans familj. Han har det kämpigt med relationen till frun, men även till dottern som beskyller honom för mycket. Han vill vara närvarande och ta hand om sin familj men han vill också stå upp för rättvisan och göra vad han kan för en bättre värld, vilket inte alltid går hand i hand. Dunja har å sin sida startat upp en helt egen utredning mot sin före detta chef och försöker leva utanför systemet tillsammans med sina kumpaner. Målet är att förgöra Kim Sleizner.

I vanlig ordning är det action redan från de första sidorna och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Stefan Ahnhem skriver på ett sätt som fångar läsaren och med väldigt bra beskrivningar. Det går att se miljöer och karaktärer framför sig och jag uppskattar när det blir tydligt. Mot slutet är det många trådar som ska fogas samman men det tycker jag han lyckas med. Däremot upplever jag att det blir lite väl mycket. Ibland kan det vara en fin balans mellan att skriva verklighetstroget och att det blir för mycket och här snuddar vi lite väl mycket på andra sidan. Jag upplever bland annat Dunja som alldeles för naiv när det väl gäller och Kim målas stundtals upp som en övermänniska.

Jag vill inte skriva för mycket om boken med risk för spoilers men jag var inte 100% nöjd med slutet. Det knöts som sagt ihop på ett bra sätt men det var lite för öppet för min smak.

Innan jag började läsa den här serien visste jag inte så mycket om den mer än att den hade fått bra recensioner. Det var faktiskt mer av ett tips från er läsare som gjorde att jag plockade upp första boken och sedan fastnade jag. Det är lite tråkigt att lämna karaktärerna nu men det är verkligen en bra serie så har ni inte läst den så rekommenderar jag er att börja från början och lära känna Fabian Risk och de andra.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Stefan Ahnhem
Serie: Fabian Risk #6
Utgivningsår: 2021
Förlag: Bokförlaget Forum
Utläst: 2 april 2022
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare delar i serien:
– Offer utan ansikte (Fabian Risk #1)
– Den nionde graven (Fabian Risk #2)
– Arton grader minus (Fabian Risk #3)
– Motiv X (Fabian Risk #4)
X sätt att dö (Fabian Risk #5)

Andra som bloggat om boken:
Mysterierna… |

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s