Arton grader minus av Stefan Ahnhem

En bil kör ut över kajkanten i Helsingborgs hamn efter en våldsam biljakt. Allt pekar på att det var en olycka, men när föraren, en it-entreprenör som gjort sig en förmögenhet på mobilspel, obduceras visar det sig att han redan varit död i två månader då han hållits nedfryst.

Det är vår och nästan två år har passerat sedan händelserna i Offer utan ansikte. På Helsingborgs kriminalavdelning har det varit ovanligt lugnt. Fabian Risk har kunnat ägna det mesta av sin energi åt att lappa ihop sin familj. Men även om varken han eller någon av hans kolleger skulle säga det högt börjar de bli uttråkade, och när det märkliga fallet med den nedfrusna miljonären landar på deras bord känner de alla samma sak: Äntligen händer det något.

Rakt över sundet har Dunja Hougaard tvingats ta på sig uniformen igen i sitt nya jobb som ordningspolis i Helsingör. Men när en hemlös utsätts för en så pass brutal misshandel att han avlider kan hon inte hålla sig från att dra igång en egen utredning där spåren snart leder till Helsingborg.

Fabian och hans team kämpar mot klockan i en utredning där ingenting visar sig vara som det ser ut. Snart vågar han inte längre lita på sitt eget omdöme, och finner de inte lösningen kommer snart nästa offer att hamna i frysen.

Det var ganska exakt ett år sedan jag läste den senaste boken om Fabian Risk. Jag har verkligen tyckt om den här serien så jag vet inte varför det har tagit sådan tid men nu är vi på ett igen. Precis som de tidigare är ”Arton grader minus” en ganska tjock bok men den är också lättläst och en riktig bladvändare.

I vanlig ordning får vi dels följa Fabian och arbetet på Helsingborgspolisen men även den danska polisen Dunja Hougaard. Fabians fall handlar om identitetskapning och är väldigt spännande att följa. Den typen av brott läser jag inte så ofta om, men jag tror det är något som blir allt mer vanligt ju mer tillgängliga vi blir. Dunja, däremot, har ju blivit av med sitt jobb på Köpenhamnspolisen och fått gå tillbaka till att bli ordningspolis. Hon kan dock inte riktigt hålla fingrarna borta och när det börjar nystas i morden blir det riktigt spännande även där. Hon har dessutom så mycket emot sig men vägrar att ge upp och det gillar jag. Jag hoppas verkligen hon får upprättelse!

Stefan Ahnhem har med denna boken blivit ytterligare ett strå vassare. Böckerna överlag är välskrivna och riktiga bladvändare men ”Arton grader minus” vågar jag nog säga är den bästa boken i serien såhär långt. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta med serien och jag rekommenderar dem varmt till de som gillar hårdkokta deckare.

Mitt betyg: 4/5

Författare: Stefan Ahnhem
Serie: Fabian Risk #3
Utgivningsår: 2016
Förlag: Bokförlaget Forum
Utläst: 9 januari 2021
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Zellys Bokhylla | Tickmicks Bokblogg | Lottens Bokblogg | Johannas Deckarhörna | Bims Blogg

Tidigare delar i serien:
– Offer utan ansikte (Fabian Risk #1)
Den nionde graven (Fabian Risk #2)

5 reaktioner till “Arton grader minus av Stefan Ahnhem

  1. Har alla böcker som finns i serien hittills, men har inte läst en enda. Men har ställt fram den första som jag vill läsa de närmaste månaderna.

  2. Läste också denna precis, men jag var nog inte riktigt upplagd för den. Blev lite less på att allt var samma likadant med både familjen Risk och Dunja. Jag tyckte det var spännande medan jag läste, men jag längtade aldrig tillbaka till boken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s