Motiv X av Stefan Ahnhem

Fabian Risk vakar vid sin skottskadade dotter Matildas sida, som ligger i koma på Helsingborgs lasarett, samtidigt som ett brutalt mord på en flyktingpojke från Syrien kastar in stadens kriminalpolis i en ny komplicerad utredning med rasistiska förtecken.

Men inget är så enkelt som det först verkar och när flera nya mord äger rum befinner sig Lilja, Klippan och de andra på Helsingborgspolisen snart i en allt mer pressad jakt på flera gärningsmän. Till slut tvingas Fabian tillbaka i tjänst trots att han helst hade velat ägna sig åt sin familj, och kriminalpolisens chef Astrid Tuvesson avbryter sin tolvstegsbehandling mot alkoholism trots att den bara har börjat, för att leda arbetet med de parallella utredningarna.

Samtidigt brottas Fabian med information som hans döde kollega Hugo Elvin lämnat efter sig och påbörjar en egen privat utredning som kan komma att förändra den sammansvetsade utredningsgruppen för all framtid.

Boken tar vid ungefär där den föregående boken om Fabian Risk avslutades och vi dras snabbt in i handlingen och kanske framför allt stämningen som råder i familjen Risk efter de senaste händelserna. Familjen kämpar åt olika håll och Fabian tar på sig all skuld för vad som hände. Ändå kan han inte låta bli att komma tillbaka till teamet tidigare än väntat när de behöver hans hjälp.

De två parallella utredningarna är minst sagt intressanta och jag följer det med spänning. Samma sak gäller Fabians privatspaning kring förra kollegan Hugo Elvin. Fabian är som han är men det är något med honom gör att jag gillar honom. Jag saknar Dunja dock och hade önskat att hon fick en större plats men det känns som att hon bidar sin tid och kommer tillbaka med full kraft snart. De övriga i polisgruppen känner jag varken bu eller bä för, förutom Lilja som faktiskt sjönk i mina ögon.

Det är en del olika trådar som till slut ska flätas samman men faktum är att de inte gör det. Boken avslutas abrupt med en rejäl cliffhanger och det gör mig faktiskt lite irriterad. Nu har ju nästa bok kommit ut för länge sedan så jag har möjlighet att ge mig på den direkt men ändå. Förutom det är det en bladvändare och sidorna bara flyger förbi. Nu vill jag bara ha mer av Fabian och gänget.

Mitt betyg: 4/5

Författare: Stefan Ahnhem
Serie: Fabian Risk #4
Utgivningsår: 2018
Förlag: Bokförlaget Forum
Utläst: 5 december 2021
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare delar i serien:
Offer utan ansikte (Fabian Risk #1)
Den nionde graven (Fabian Risk #2)
Arton grader minus (Fabian Risk #3)

Andra som bloggat om boken:
Bokföring enligt Monika | Johannas Deckarhörna | MalinBooknerd | Romeoandjuliet

4 reaktioner till “Motiv X av Stefan Ahnhem

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s