Författarintervju: Nene Ormes

Denna veckan får ni läsare chans att möta författaren Nene Ormes. Om ni vill kan ni också besöka henne på hennes blogg – En udda verklighet.

Foto: Andreas Rasmusson

Nene, du är aktuell med fortsättningen på Udda verklighet, nämligen boken Särskild. Kan du berätta lite om boken?
– Den heter Särskild och en direkt uppföljare till Udda verklighet, den tar vid precis när Malmöfestivalen börjar i slutet av sommaren. Eftersom det är festival så kommer alla sära till stan och Udda dras längre in i den sära världen. Om Udda verklighet var att kika in i den sära världen så är min plan med Särskild att fördjupa den känslan.

Dina böcker utspelar sig ju i Sverige, är det svårare att föreställa sig en fantasyhistoria i Sverige än i något annat land? Hur tänkte du när du började skriva den här serien?
– Jag tycker inte att det är svårare, snarare tvärtom! Det finns så mycket med utländsk urban fantasy som jag tycker rycker mig ur berättelsen, saker som är vardagliga på de platserna men som jag har svårt att avgöra om det är författarens åsikt, det landets kulturella inställning eller något som hör fantasybiten till. Till exempel tänker jag mycket på det när det kommer till könsstereotyper eller genderfrågor. Jag gillar att kunna röra mig i min egen kultursfär samtidigt som det roar mig att göra en fantasyvärld av en plats man kan besöka.

Hur lång kommer serien att bli?
– Det är jag inte helt säker på! Jag har planer för i alla fall två-tre böcker till, men det är också en fråga om förlagets och läsarnas intresse. Sen har jag flera karaktärer som jag gärna skulle skriva historier om som inte är Udda eller har med henne att göra, men vi får väl se.

Varför valde du att skriva just fantasy?
– Jag har inte riktigt ansett att jag har något alternativ. Det är den genre jag njuter mest av att läsa och den där jag kände att jag hade något att bidra med. Jag gillar svenskskriven fantastik, särskilt ifall språket är listigt använt, och det skulle vara roligt att vara med i den skaran. Hur jag än försöker så kan jag inte producera en historia som _inte_ har något fantastiskt i sig. Det blir alltid tentakler, monster, övernaturligheter eller steampunk av det. Så det var bara att böja sig för det oundvikliga. Dessutom är det väldigt, väldigt roligt.

Har du några egna fantasyfavoriter att tipsa andra om?
– Det blir rätt mycket på engelska, varav delar finns på svenska: Nattens Cirkus av Erin Morgenstern var fantastisk tycker jag. Mary Robinette Kowals The Glamour Histories är också underbar, den börjar med Shades of Milk and Honey. Jaqueline Carey har skrivit en som heter Santa Olivia och som var det årets läsfavorit. The Drowning Girl av Caitlín R Kiernan är ett litet mästerverk och om man vill ha lättsam steampunk-romans så är Meljan Brooks serie The Iron Seas väldigt underhållande. Av svenskskrivet så är jag just nu full av beundran inför Karin Tidbecks Amatka. Hon har språket i sin hand och formar det skoningslöst.

Hur ser det ut på ditt skrivbord när du skriver? Rörigt? Strukturerat? Vad behöver du runt dig för att finna skrivro?
– Jag har inget skrivbord! Jag sitter i min onödigt stora fåtölj och har datorn i knäet. Det är rätt rörigt runt mig, med tekoppar, vattenglas, anteckningsböcker och pennor, chokladpapper och annat, men jag behöver ha en viss ordning i övrigt, annars vill jag bara fixa det först i värsta ”ska bara”-anda. Jag skriver på kaféer också, det är lugnande för mig när andra människor är runtomkring men inte vill mig något. Som om de håller mig i örat och gör att jag verkligen koncentrerar mig. Så det bästa som kan hända är ifall en av mina skrivkollegor kommer hem till mig och sitter här och skriver. Då får jag mest gjort. En sak som betytt oväntat mycket för mitt skrivande är min whiteboard. Den var en av de bästa presenter jag fått och täcker en vägg bredvid bokhyllan.

4 reaktioner till “Författarintervju: Nene Ormes

  1. Svar: okej men då vet jag. Du brukar ju vara så himla snabb på att svara annars så jag tänkte ifall brevet kommit bort på vägen eller nåt.

  2. Pingback: Blandade länkar | En udda verklighet
  3. Pingback: Vill ni ha författarintervjuer? | Nilmas Bokhylla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s