En man som heter Ove av Fredrik Backman

15869749Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom ”bitter” och ”grannarnas skräck”. Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller ”den där statskuppen”, som Ove själv bara minns den.

Det här är en bok som minst sagt har blivit hypad här i Sverige, både före och efter filmatiseringen. Jag har ägt den ett bra tag men bara inte tagit tag i den, kanske lite av rädsla för att jag inte alls skulle tycka att den var så bra. Böcker som blir så hypade har ju en tendens att dela folk i två läger.

Ove är en mycket speciell karaktär. Jag kände igen mycket av honom i t.ex äldre jag har träffat och ibland även mina föräldrar, ganska roligt. Några har tyckt att han har varit överdriven men jag tycker inte det. Det finns människor som beter sig som Ove, som tänker som honom. I boken får vi också möta Oves grannar som kommer att ha stor inverkan på honom så småningom.

Jag tycker att det är en fin historia och jag gillade boken, men kanske inte så mycket som alla andra. Jag är inte jättesugen på att läsa mer av Backman men någon gång kanske det blir av ändå. Den som lever får se. Jag kommer i alla fall att se filmen framöver.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Fredrik Backman
Utgivningsår: 2012
Förlag: Bokförlaget Forum
Utläst: 29 november 2014
Finns hos: Adlibris

En reaktion till “En man som heter Ove av Fredrik Backman

  1. Ja, att läsa hypade böcker kan vara lite gruvsamt. Kunde också känna igen Ove i folk i omgivningen ibland :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s