Märkta för livet av Emelie Schepp

En sommardag 1991 vaknar nioåriga Jana Berzelius upp på ett sjukhus. Hon har inget minne av vem hon är eller var hon kommer ifrån.

Tjugoett år senare får hon, som framgångsrik åklagare, uppdraget att leda förundersökningen i det uppmärksammade mordet på Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket i Norrköping.
Tillsammans med kriminalkommissarie Henrik Levin och kriminalinspektör Mia Bolander inleder Jana Berzelius ett intensivt arbete med att lösa fallet. Men utredningen tar en oväntad vändning när ännu ett lik hittas. Denna gång är det en pojke. Och ju mer Jana gräver i den döda pojkens bakgrund, desto närmare kommer hon sanningen om sin egen. Och hon möter en historia mörkare och blodigare än hon någonsin kunnat föreställa sig.

Jag har hört en hel del gott om Emelie Schepp och hennes böcker och jag har länge varit nyfiken på dem så det var egentligen inte en dag för sent att börja plöja dem. Jag har valt att lyssna på dem som ljudböcker och uppläsare är ingen mindre än Katarina Ewerlöf. Jag har lyssnat på en del böcker upplästa av henne och hon har växt i mina ögon. Hon passar verkligen ihop med den här storyn och gör den både spännande och intressant.

Serien handlar ju om åklagaren Jana Berzelius samt poliserna Henrik och Mia. De är alla tre väldigt speciella karaktärer! Jana har ett mörkt förflutet som endast få känner till, Mia vet nog inte riktigt vad hon vill med livet egentligen medan Henrik försöker leva Svensson-liv i kombination med polisarbetet. Dessutom får vi träffa på en hel del bikaraktärer som även de är rätt intressanta, exempelvis Gunnar som känns som den ”typiska gubben” på stationen och som är bitter för mycket.

Boken håller en jämn nivå och spänningen finns där hela tiden. Hela historien med Migrationsverket tycker jag var riktigt intressant att läsa om och får mig att fundera på hur mycket det är som vi invånare egentligen inte vet. Att de jobbar med fallen samtidigt som vi får pusselbit efter pusselbit ur Janas bakgrund tycker jag också var ett bra sätt att hålla spänningen och intresset vid liv. Från början trodde jag mig veta vem Jana var men när boken var slut hade i princip allt jag trodde grusats.

Boken gick väldigt snabbt att lyssna på, delvis på grund av att den var bra och spännande och Schepp har ett driv i sitt sätt att skriva men också för att det var lätt att lyssna på Katarina Ewerlöf. Om ni gillar snabblästa, spännande kriminalromaner med intressanta karaktärer tycker jag absolut att ni ska spana in den här serien. I skrivande stund är jag redan mitt i bok tre så den är smått beroendeframkallande.

Mitt betyg: 4/5

Författare: Emelie Schepp
Uppläsare: Katarina Ewerlöf
Serie: Jana Berzelius #1
Utgivningsår: 2014
Förlag: Bonnier Audio
Lyssnat färdigt: 1 november 2017
Finns hos: Adlibris | Bokus (ljudbok)

5 reaktioner till “Märkta för livet av Emelie Schepp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s