Julkalendern 2017 – Lucka 5

I dagens lucka hittar vi lite härlig feelgood, och dessutom på temat jul. Printz Publishing sponsrar med böckerna Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri samt Bettys val av Marie-Louise Marc som en av er lyckliga personer kommer att vinna. Perfekt läsning inför jul och lediga dagar!

Jag kommer hem till jul
Trettioåttaåriga Emily har ett roligt jobb, härliga vänner och framför allt: en underbar lägenhet i London, som tacksamt nog ligger hundratals mil bort från hennes galna familj. Emily har också den perfekta pojkvännen, Robert. Deras förhållande har till och med nått den nivån att Emily har bestämt sig för att ta med Robert till Skottland denna jul, och presentera honom för familjen, som helst av allt bara vill se sin dotter gift.

Men en vecka innan julafton gör Robert slut, och Emily blir alldeles förstörd. Dessutom får knappt någon sömn eftersom hennes unga playboy till granne Evan envisas med att spela hög musik och ha ännu högre sex. Men Emily får en idé, och med hjälp av en månads hyra lyckas hon övertala Evan. Hon är nämligen fast besluten att ta med sig Robert till Skottland. Även om det inte är den riktige Robert …

Bettys val
Julen närmar sig, och Betty Svan älskar julen. Inte på det minimalistiska sättet, utan på det överdådiga! Det kan aldrig bli för mycket glitter, för långa ljusslingor eller för stora krubbor. Men i och med att Betty har flyttat ihop med nya kärleken Henrik försvåras traditionerna. Det är inte helt lätt att slå ihop två stora familjer under denna högtid, och mitt under Kalle Anka blir det dessutom också dags för Bettys vuxna dotter Maja att föda barn!

När vinterkaoset lugnat ner sig är det äntligen tid för Betty att få axla mormorrollen till fullo. Men varför hör hon från flera håll att Henrik inte alls är någon barnperson? Och varför har han dessutom börjat umgås så mycket med sin sjuka exfru? Mitt i allt börjar Betty också fundera på pappan som hon aldrig träffat. Vem är han egentligen?


Tävlingsregler

– Berätta om en härlig tradition som du eller din familj/dina vänner har kring jul. Motivera varför just den är så bra/mysig/härlig och glöm ej att ange en giltig e-postadress.

Tävlingen avslutas ikväll 23.59.

TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! GRATTIS LINA!

57 reaktioner till “Julkalendern 2017 – Lucka 5

 1. Det är en lite sorglig tradition eftersom vi inte borde behöva göra det men varje julaftons morgon åker min mamma, min bror, min brorson (nu när han finns) och jag till min pappas grav och äter frukost. Vi får tända ljus, min brorson får hjälpa till att tända ljus och han har de senaste gångerna klappat på stenen och sagt ”hejdå parfar”. Det är min bästa tradition för att vi får chans att spendera lite tid med pappa innan dagen drar igång ordentligt!

 2. Vi har så länge jag kan minnas i min familj alltid fått öppna en julklapp på morgonen den 24/12. Det har varit en specifik julklapp som mina föräldrar har valt ut till oss barn, och som vi har kunnat sysselsätta oss med under dagen, när de vuxna har varit i köket och fixat med alla förberedelser inför julmiddagen.

  Det är en tradition jag nu har fört över till min egen dotter, och som uppskattas lika mycket utav henne som den gjorde av mig som liten. I år har jag redan planerat ut vilken klapp som ska läggas under sängen och de kommer bli en ny film som hon suktat efter att få se länge. Det är en perfekt sysselsättning för henne att roa sig med, och som vanligt lär hon inte sitta där ensam länge innan alla andra barn (eller vuxna) sätter sig för att kika de också. När filmen är slut är det dags för nästa sysselsättning i form av lillebrorsans julklapp, som barnen kan roa sig med någon timme och så fortsätter dagen tills alla morgongåvor är utnyttjade och det vankas middag.

  Kram Sanna

 3. I vår familj firar vi jul i pyjamas, alla har var sin mysig som kommer fram en gång om året. Det började med en jul då vi var sjuka för en herrans massa år sen, sen fortsatte det. Vårt sätt att säga ”vi tänker minsann njuta, inte stressa på julen”

 4. Vår tradition är att gå ut på julaftonskvällen med en skål risgrynsgröt till ladugårdstomten, tycker julen blir en gnutta mer magisk med den traditionen.

 5. Någon vecka före jul träffas vi och gör julpyssel ihop, bl a julgranskarameller som min mormor gjorde. Så roligt att föra traditioner vidare till de yngre och minnas de som inte finns med oss längre.

 6. Hela tjocka släkten som normalt är utspridd i hela landet samlas i en stuga i fjällen över jul. Vi åker slalom och längd, kopplar av och njuter av god mat och varandras sällskap. Oerhört avslappnad och stressfri jul. I år blir vi 13 personer och det är elfte året i rad vi gör på detta sätt!

 7. Vi har en vit godisbit i gröten (brukar vara mamdel men vi har nötallargi i släkten). Den som ”hittar” godisen ska försöka gömma den så att alla andra äter upp gröten i jakt på godisen. Den som får godisbiten får en liten gåva. Det blir så härlig stämmning av traditionen vilket är anledningen till att jag gillar den så mycket.

 8. Julklappsutdeldning med rim på alla paket, läsa högt, klämma och gissa , låtsas att man vet ! Ett paket i taget öppnas så alla får se, tidsmässigt tar det flera timmar – det är julafton det!!

 9. Julaftonsjakt på förmiddagen. När man sedan kommer hem är det risgrynsgröt i underställ kring brasan som gäller 😍

 10. Vår tradition är att spela massor med spel på julaftons förmiddagen o den som vinner får välja ett paket under granen. Så dessa paket är småsaker o böcker.

 11. Vi låter barnen öppna en julklapp i timmen under dagen så att de har tid att uppskatta varje present och leka eller testa det, och så det inte bli bara kaos när de öppnar presenterna. God jul!

 12. Vi brukar spela julklappsleken. Köper billigare presenter och slår tärningar för att vinna dem och stjäla av dem andra tills tiden tar slut. Väldigt rolig lek.

 13. Varje år, den 23:e december, samlas hela familjen framför TVn. Vi ställer fram snacks och kollar igenom alla pennor vi äger för att hitta de perfekta fägerna och strukturerna. Med stor spänning sätter vi på TVn och möts av Ingvar Oldsbergs glada ansikte och en julstämning utav dess like. En helkväll med bingolotto, glögg och mys för att vänta in julen och möta den på bästa sätt!

 14. När döttrarna va små fick de varje år gå med önskelistan till tomten som bodde i en grotta o satt o väntade där med tänd lykta (en snäll granne som ställde upp) Kändes lite magiskt även för oss vuxna.

 15. Hej! När min familj hade en hund så brukade vi gå på en långpromenad hela familjen och det var så mysigt att gå ut alla i familjen :)

 16. Vi brukar samlas ute vid en brasa och dricka glögg och leka med barnen innan vi går in och kollar Kalle och äter mat. Det är mysigt med elden och barnen tycker det är kul att springa omkring ute.

 17. Vi har knytis på julafton! SÅ slipper någon stå och laga all mat till en massa människor. Mamma måste ha med revbenspjäll och köttbullar, ingen kan göra dem som hon. Sen är det inte så noga :)

 18. En tradition som har funnits i mitt liv är när jag fick åka med farmor och farfar till kyrkan och julottan på juldagens morgon! Kl. 4 väckte min farmor mig med varm choklad och sen åkte vi nedpackade under fårskinnspäls och annat häst och släde till kyrkan! Det var så mysigt…halvsovande men det var ett äventyr! Sånt kan hända på landet! :)

 19. jag brukar fara runt och tomta hos de som är ensamma och ha med en chokladask, men iår klarar inte min kropp av det,

 20. Min son är född på julafton och vi brukar börja dagen med tårta och vanliga presenter utan minsta julkänsla. Efter lunch (som min son får välja) åker vi till farmor och farfar och julen börjar där 😄

 21. Vi är en rätt stor släkt, och alla firar inte jul tillsammans – MEN vi har som tradition att ALLA äter frukost tillsammans på julaftons morgon.

 22. Vi har lite konstiga traditioner, eftersom alla par i släkten är skilda. För att alla skall kunna träffa alla emellanåt, har vi ett särskilt schema, enligt vilket vissa av oss barn träffar den ene föräldern tillsammans med en viss uppsättning av alla barn och bonusbarn, för att nästa år träffa den andra föräldern och år tre den egna partens ene förälder och en viss uppsättning av släktingar på den sidan… jobbigt? Ja, faktiskt – men när vi väl kommit in i systemet fungerar det oftast bra. Emellant blir det dock lite kaotiskt, för att en viss släkting inte kan komma eller kan ta emot en viss jul, och då skall schemat skrivas om för att fungera från och med nästa år.

  Visst förtjänar jag att låsa in mig med en god bok efter annandagen…??

 23. Har verkligen massa traditioner runt jul, men en av de mysigare är att vi varje dag läser ett kapitel i ”jul i stora skogen” tillsammans innan tjejerna somnar. Jättemysigt

 24. En tradition är att på första advent har samhället där min svärföräldrar bor fyrverkeri och i samband med det startar julskyltningen och alla julbelysning och granen tänds upp. Första glöggen för årets jul brukar intas.
  Nu har mina föräldrar blivit för gamla men tidigare år samlades hela familjen på jullunch hos dem ( vi kunde vara uppemot 30 personer om alla råkade vara där samtidigt, även om bara för en kort stund var det kul att träffa syskon och syskonbarn etc.)
  cblomster69@gmail.com

 25. Söndagen innan Jul brukar vi bjuda in våra föräldrar och syskon och alla barnen får lämna in sina önskelistor och så äter vi Kroppkakor med lingonsylt tillsammans och dricker kaffe och tårta samt läsk åt barnen som en mjukstart inför julfirandet och då kan vi vuxna planera tider samåkning och små prata så att barnen inte får flera lika dana paket. Detta gör vi medan barnen är uppslukade framför tv:n med en ny disneyfilm.

 26. Vi julbakar, klär granen och lyssnar på julmusik under en hel dag i december. Detta har vi gjort sedan jag var liten och det har alltid varit en av de absolut mysigaste dagarna på året <3

 27. När jag växte upp hade vi som tradition att på natten till julafton så smög vi barn upp och tittade på granen som mamma klätt och då vi fick julmust och en varsin lussekatt.
  Sen när vi blev äldre fick vi börja vara med och klä granen men lussekatten och julmusten äter vi fortfarande.
  Den traditionen tog jag med mig när jag gifte mig och jag maken gör likadant fast vi har utökat med att vi öppnar varsin julklapp då också.
  Så mysigt att sitta mitt i natten med bara levande ljus och julgranen tänd, fika, mysa och öppna paket.
  Ha en härlig dag!
  Mvh
  Malin
  gizmobus@hotmail.com

 28. Vi har en mysig tradition med våra kära vänner. Vi ses kvällen innan julafton och äter då risgrynsgröt och skinksmörgås, drick glögg, barnen byter julklappar och vi spelar bingolotto uppesittarkväll och äter massa julgodis. Detta för att vi annars inte hinner ses under jul- nyårshelgen. Detta uppskattas av både barn och vuxna.

 29. Vi gör alltid iordning ett godisbord av hemlagat godis, det är fyllt av kolor, knäck, frukter, nötter, fikon, ja det mesta i gotteväg & bordet fylls på tills jul/nyår är slut.

 30. Eftersom alla numera har sina familjer och vi inte alltid kan fira ihop har vi stående pysseldag vart år innan jul där barnen lämnar önskelistor till tomten långt ute i skogen där vi hyrt in en tomte till en gammal stuga som tar emot listorna.

 31. Kvällen innan julafton samlas vi och gör marsipanfigurer – samma tradition varje år! Älskar känslan att sitta tillsammans och prata, skratta och pyssla.

 32. Dagen innan julafton så är jag hemma hos en kompis tillsammans med min barndomskompis som inte bor här längre, så virkar vi, dricker te och ser filmer och bara umgås och låter hundarna leka av sig 🙂

 33. Vi har en tradition av att spela ett sällskapsspel. Det blir ett nytt för varje år och ger alla, i samtliga åldrar en chans att umgås och ha det roligt. En tradition som så här i dataålderns tidevarv blir allt viktigare känns det som.

 34. Jag brukar alltid titta på Mupparnas Julsaga på julaftonsförmiddagen, medan jag gör mig i ordning och slår in dom sista julklapparna. Är en riktigt mysig tradition som jag haft i många år nu! 🙂

 35. Jag och min lillasyster har sedan vi var små letat julklappar tillsammans tidigt på julaftons morgon. Mamma och pappa skriver ledtrådar som man hittar och som leder vidare till nya ställen tills man har hittat julklapparna. Då är det alltid julklappar som jag och min lillasyster önskat oss tillsammans. Nu har jag flyttat hemifrån och är 21 år medan lillasyster är 17 år och på väg ut från föräldrahemmet hon också, men varje jul firas hemma och vi smyger fortfarande upp tidigt som attan som när vi var små. Mitt föräldrahem är verkligen en fast punkt och det är något speciellt att få vara som ett barn igen varje jul. Jag bara älskar det!

 36. Vi brukar bowla hela familjen på annandagen. Sedan går vi ut och äter gott.

 37. Vi kör uppesittarkväll den 23:e med familjen. Spelar bingolotto som vi såklart förlorar (det hör till) och äter massa nybakt julgodis som vi bakat under dagen! Härligt tradition som gör att vi blir avslappnade och kommer i stämning inför julen.

 38. I vår familj firar vi julafton på lite skilda håll, men vi har gjort som tradition att någon dag före julafton så träffas vi alla för lite mysig julfika och alla får med sig julklapparna hem inför julafton.

 39. För mig är det centrala i julfirandet Julefrid. Ingen stress, inget jäktande och absolut inget drama. Tända ljus, julmusik i bakgrunden och stämningen blir klockren. Det är ju ändå en speciell födelsedag vi har att fira under julhelgen.

 40. Den traditionen som jag först tänkte på var en som vi inte längre gör men som vi gjorde när jag var liten. Min mamma gjorde en julklappskalender till mig och min bror varje år med 24 små paket. Jag fick då öppna ett paket varje dag fram till julafton. Kommer fortfarande ihåg hur exalterad jag var varje morgon för att få öppna ett nytt paket. Det är en tradition jag definitivt kommer att föra vidare till mina barn.
  resaibockernasvarld@gmail.com

 41. Det är inte varje jul vi hinner julbaka ihop men vi brukar i alla fall byta med varandra någon helg innan jul. Då får vi smaka mycket 😀 Det är mysigt!

 42. Jag och min bästa vän har sedan vi var 14 år skrivit julbrev till varandra, som vi båda öppnar på julafton kl 12.00. Känns så härligt att läsa och veta att hon gör det på samma gång som mig. Och nu när vi bor långt ifrån varandra är det fint att få uppdateringar om livet, barnen, makarna mm. Mer än 20 år har vi haft detta som tradition!

 43. Jag och min mamma gör alltid köttbullar tillsammans före jul, mormors recept och det är ett måste att ha med på julbordet 🙂

 44. Helgen vid första advent ordnar vi grillfest för familj och släkt. Fylld av massvis kärlek och mys. Vi börjar med glöggmingel och pepparkakor. Sedan njuter vi av grillbuffé med de flesta tillbehören. Efterrätt glass bär och svärmors och mammas goda klassiska julkakor. Jättemysigt och kravfritt. Vi ses har det bra och myser. Till julen far vi åt olika håll och hörs mest via telefon. Vissa traditioner är det dags att förnya och gamla kanske slopa.

 45. Våra tradition är att äta finska jullådår som vi bara äter i julen .Potatislåda ,morotlåda,leverlåda ocj kålrotslåda och skinka så kalrt .Sen att vi har alltid levande tomte som kommer och delar julkalppar till barnen ,Sen barnen sjunker till tomten ,Sluten rn måste att barnen blir fotogarferat att sitta tomtens knä

 46. Ta en långpromenad (eller om vädret tillåter åka långfärdskridskor) tillsammans med hela familjen och hundarna och sen komma in värma sig med glögg och fika framför kalle 🙂

 47. Åh detta är ju drömvinster men har redan klickat hem båda böckerna som ligger hemma och väntar på mig från Adlibris. Passade på att beställa under Black Friday här från Karibien 🙂

 48. Att dagen innan julafton spela Bingolotto på uppesittarkvällen och äta massa gotta. Och i nyhets-pausen äta den fortfarande varma nygriljerade skinkan. Så gott och mysigt.

 49. Åh, en mysig tradition som min sambos familj har (och jag med nu för tiden!) är att de inte köper julklappar till varandra. Istället köper alla lotter för någon hundralapp som vi skrapar under julafton. Det vi vinner köper vi sedan nya lotter för som endast får skrapas nästa gång hela familjen är samlad. Ett hår höll vi på att skrapa till midsommar! Det är en så himla mysig och bra tradition för flera anledningar. För det första så slipper alla julklapps-stressen. För det andra så umgås vi alla hela familjen, och har alltid något att se fram emot när vi träffas efter jul. Tid med hela familjen är ju superviktigt! Jag skulle rekommendera det till alla som vill ha mindre stress och mer familjemys!

 50. Jag vet inte vad min släkt ska göra i år då de bytt ut sedlarna? Vi har annars alltid snackat vid grötfrukosten om hur lik min farmor är Selma Lagerlöf på förra 20-lappen. Får försöka hitta en gammal lapp för att hålla traditionen levande!

 51. Vi bakar pepparkakor ihop inför julen vilket både är mysigt och gör att man inte behöver stå där själv och kavla och dekorera vilket är trevligt! En trevlig stund tillsammans inför jul och ger gemenskap vilket julen handlar om.

 52. För mig är juldagen den bästa dagen under julhelgen. Det hänger i sen jag var liten då all spänning från dagen innan släppt och jag kunde packa upp och njuta av alla julklappar och skriva in dom i presentboken. Även nu är det en dag för avkoppling och mys. Läsa böckee, spela spel och titta på film.

 53. Julen är för mig en tid att äntligen hinna varva ner från sen stressiga vardagen. En tid att äntligen hinna med läsa andra böcker än studentlitteratur. Därför läser jag varje år Pride and Prejudice, Jane Austens mästerverk vars ord är mig nu lika familjära och kära som Stilla natt. Ser så mycket fram emot stillheten och lugnet som kommer infinna sig vid orden: ”It is a truth universally acknowledged…”.

 54. Julens viktigaste sak är att vi träffas Att bara vara Men även skidor och att vara ute Vintern är vår favorit årstid. Brukar ofta juletid känna så stor tacksamhet Att ha nära och kära Vore underbart med en bok som vi fick turas om att läsa Love / God Jul Anneli

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s