LasseMajas deckarhandbok av Martin Widmark och Helena Willis

Följ med bakom kulisserna och lär dig av mästarna hur man läser av en brottsplats, intervjuar vittnen, hittar försvunna föremål, skriver hemliga brev och spräcker alibin. Men först får du läsa den roliga novellen ”En bra detektiv”, där de busiga bröderna Bacon får lära sig om livet som deckare.

Jämfört med de andra som är nominerade i kategorin ”årets barndeckare” på Crimetime Awards 2019 så sticker den här ut lite. Det beror på att boken är en blandning av en berättelse och faktainnehåll. Dels får vi läsa om Lasse och Maja, hur de startade sin detektivbyrå och vad man kan behöva tänka på och lära sig längs vägen men samtidigt väljer de att skriva sin egen deckarhandbok för att hjälpa andra.

I deckarhandboken finns flera tips att plocka med sig. De visar till exempel hur de går igenom en brottsplats, att det är viktigt att vara noggrann och kika efter både fotspår och fingeravtryck men också att man kan använda sig av hemliga signaler när man sitter knivigt till. De tar också upp flera egenskaper som kan vara bra att ha när man är ute och letar upp tjuvar och banditer.

Jag tycker detta var en ganska rolig bok. Det var kul att läsa om Lasse och Maja och ännu roligare att testa minnet, leta upp fingeravtryck och dylikt. Och då är jag ändå vuxen! Jag kan tänka mig att den här boken är populär bland barnen och just karaktärerna Lasse och Maja finns det ju mängder av böcker med.

Författare: Martin Widmark
Illustratör: Helena Willis
Utgivningsår: 2018
Förlag: Lilla Piratförlaget
Utläst: 12 september 2019
Finns hos: Adlibris | Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s