Dömda kvinnor – Förbryterskor i Sveriges historia av Elin Hägg

I den här illustrerade faktaboken möter vi kvinnor ur Sveriges historia. Och får genom dramatiserade berättelser en inblick i deras öden. De flesta av dessa kvinnor kan varken kallas förebilder, hjältar eller pionjärer utan det de har gemensamt är att alla gjorde sig skyldiga till och dömdes för olika typer av brott.

Vad som anses brottsligt och straffbart har förändrats genom tiderna och flera av dessa förbryterskors handlingar är inte brottsliga idag. Genom att dra paralleller till dagens Sverige visar de här fascinerande livsödena hur brott, straff och samhälle har förändrats genom tiderna. De visar också hur synen på kvinnor har förändrats, hur kvinnor dömts annorlunda än män och hur rika dömts annorlunda än fattiga.

Den här boken dök upp i brevlådan en dag och jag blev faktiskt glatt överraskad. Att skriva en bok på det här temat sticker definitivt ut ur mängden och att sedan göra det så att det ska passa barn 9-12 år är lite vågat men samtidigt häftigt.

Boken består alltså av ett par olika berättelser ur Sveriges historia och med ett fokus på kvinnor som har blivit dömda för olika saker, t.ex barnamord, äktenskapsbrott och häxeri. Berättelserna är skrivna på ett sätt som får en att förstå och författaren hymlar inte med hur de har blivit dömda eller till vad.

Jag skulle kunna tänka mig att den här passar bra till åldern 9-12 år men för min egen 5-åring väntar jag ett par år. Jag har dock läst den själv och jag tycker brotten beskrivs bra, det är lätt att följa med och flera av personerna eller berättelserna kände jag inte till. Samtidigt som jag läste insåg jag hur långt vi ändå har kommit i det här landet men att vi samtidigt har mycket kvar att kämpa om.

Tack till Bokförlaget Opal för recensionsexemplaret!

Författare: Elin Hägg
Utgivningsår: 2020
Förlag: Bokförlaget Opal
Finns hos: Adlibris | Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s