Smakebit på søndag: Innan molnen kommer

En smakebit på søndag drivs växelvis av de norska bokbloggarna Flukten fra virkeligheten och Betraktninger. Varje söndag väljer vi ut en smakbit ur boken vi läser och delar med oss av det till er andra. Ett smart sätt att få veta vad andra läser och få boktips. Just nu läser jag bland annat ”Innan molnen kommer” av Mari Jungstedt.

Handling:
En kontroversiell spansk åklagare, gift med en svenska, hittas mördad i en ravin i bergsbyn Ronda, ovanför Marbella på den spanska solkusten. Lärarinnan Lisa Hagel, som just har flyttat till Spanien från Stockholm, dras in i utredningen. Lisa dumpades plötsligt av sin man efter trettio års äktenskap och har köpt ett hus i en liten bergsby för att försöka börja om. På en flamencokurs träffar hon polisen och änkemannen Hector Correa som även han har ett sårigt förflutet. Tillsammans börjar de nysta i det mystiska mordet på åklagaren. Snart inträffar ännu ett mord, och spåren leder dem ända tillbaka till general Franco och Spaniens blodiga historia.

Lisa var öm i kroppen, mörbultad, men fick på sig kläderna och ställde sig och betraktade sitt verk. Hålet var nu så stort att hon kunde gå igenom det. Ljuset flödade redan in i köket och hon kunde se en bit av den förtrollande utsikten genom gluggen.
Lisa var nöjd med sin insats. Hon hade fixat det, hon hade rivit en del av väggen och hon skulle klara av resten också. Men det tog mycket längre tid än hon hade räknat med. Hon hade rivit max en fjärdedel, det skulle säkert ta ytterligare tre, fyra dagar innan hon var färdig. Men det gjorde inget.
Hon kände sig lugnad, aningen befriad. Som om ilskan som bubblat upp inom henne medan hon slog sönder väggen hade hjälpt henne en del. Kanske hade hon blivit av med någon av sin frustration.
Kanske var hon en liten bit på väg mot att bli fri.

2 reaktioner till “Smakebit på søndag: Innan molnen kommer

  1. Jag har nästan läst alla delarna i serien om Knutas och jag är nog allt lite nyfiken på denna nya också.

  2. känner så klart till Marie Jungstedt, men jag har inget läst av henne. tack för smaakebiten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s