Vänligheten av John Ajvide Lindqvist

9789177751373-scaledEn klargul, låst container.

En höstmorgon 2018 står den bara där, i Norrtäljes hamn. Ingen vet hur den har kommit dit. När den så småningom öppnas kommer dess innehåll att förvandla Norrtälje. Den vardagliga vänligheten börjar att vittra bort.

Under denna förändringens tid får vi följa sex personer runt 30 år som även de är stadda i omvandling. Max och Johan spelar minigolf och Pokémon Go och undrar när det verkliga livet ska börja. Siw och Anna går på gym för att bli av med sin övervikt. Marko och Maria flydde från Bosnien som små och har tillsynes lyckats väl i livet, men något gnager.

I början av den här boken upplevde jag att det var väldigt jobbigt att läsa, dels på grund av storleken men också för att jag hade svårt att komma in i den. Jag störde mig också en del på alla skeva beskrivningar av människor som faktiskt kändes ganska osmakliga. En bit in i boken kunde jag dock tänka bort detta och ta till mig karaktärerna mer, vilket gjorde det lite roligare att läsa.

I boken är det Max, Johan, Siw, Anna, Marko och Maria som står i centrum. De är vänner sedan skolan, några är syskon och så vidare. Vi får även träffa Alva en hel del, Siws lillgamla dotter som var en riktigt härlig karaktär. Det är en del karaktärer att hålla reda på, men på något vis fungerar det i den här boken. Vi får den bakgrund som behövs kring var och en och till viss del kan vi förstå var och ens beteende och handlingar. Deras relationer är väl på ett vis också grundstommen i boken och det som görs att den drivs framåt.

Det övernaturliga i det här fallet har jag svårt för. Jag gillar ändå övernaturligheter men jag tycker inte det passar in i den här smeten. Visst, deras syner och hörsel men det som bor i vattnet. Nja. Jag har även svårt att förstå hur vissa saker bara lämnas till sitt öde eller accepteras på en sekund, trots att det nyss var helt otänkbart.

Jag har svårt att tycka om en bok som tar så lång tid att komma in i. Dessutom finns flera störmoment för min del så det slutliga betyget blir ok. Den är ok, inte mer.

Mitt betyg: 2/5

Författare: John Ajvide Lindqvist
Utgivningsår: 2021
Förlag: Ordfront Förlag
Utläst: 12 juni 2021
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Bokkoll | Bokblomma | Ugglan & Boken | Fiktiviteter | Beroende av böcker

En reaktion till “Vänligheten av John Ajvide Lindqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s