Cirkeln

Titel: Cirkeln
Författare: Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Utgivningsår: 2011
Förlag: Rabén & Sjögren

Handling:
I den lilla småstaden Engelsfors får vi följa sex tjejer som precis börjat på gymnasiet. De har inget gemensamt men natt när månen lyser röd dras de till den gamla folkparken. De vet inte varför de är där eller hur de kom dit men de får till slut veta att de är häxor och De Utvalda.

Plötsligt hittas en elev död på en av toaletterna på skolan och alla antar att det är ett självmord, men det är bara en del av alla händelser som kommer prägla tjejernas liv under det första året på gymnasiet. Hur tacklar man det faktum att man är häxa? Och vad innebär det egentligen?

Omdöme:
Då många slutit upp i en slags hyllningskör inför den boken var jag allmänt skeptisk, det är också anledningen till att jag har väntat med den tills nu. Den var dock mycket bättre än vad jag hade kunnat vänta mig!

Boken börjar ganska direkt med ett självmord och redan där är det svårt att släppa boken. När man sedan börjar misstänka de olika karaktärerna, den mycket skumma rektorn och till och med en gåtfull liten katt vet man att man har fastnat. Jag läser ju inte mycket ungdomsböcker och jag är verkligen inte van vid att de är på över 500 sidor men det märktes knappt. Innan jag visste ordet av var boken utläst.

Det som drar ner mitt betyg är att de är så många så att man ibland kom av sig och började undra vem det var man egentligen läste om! De är alla väldigt olika men på en sida kunde man läsa om Minoo och på nästa handlade det plötsligt om Vanessa, något som inte helt går hem hos mig.

Den är helt klart läsvärd och jag rekommenderar den varmt, både till ungdomar och vuxna. Den andra delen kommer om en dryg månad och den kommer jag absolut läsa!

Mitt betyg: 4/5

4 reaktioner till “Cirkeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s