Slutet av Mats Strandberg

Du är sjutton år gammal. Det är sommar och världen ser ut precis som vanligt. Men du vet vad som är på väg. Om en månad är vi alla borta.
Vad vill du göra den sista tiden? Vem vill du vara med när allt tar slut? Hur känns det att veta exakt vilket klockslag du ska dö? Och vad spelar ett liv mer eller mindre för roll?

Jag har läst flera av Mats Strandbergs böcker tidigare och gillar verkligen hans sätt att skriva. Att läsa Slutet var för mig en självklarhet så gissa hur glad jag blev när ett recensionsexemplar damp ner i brevlådan? Efter att ha sett den på bokmässan och suktat efter den så kände jag verkligen ”ÄNTLIGEN!”.

I boken får vi möta Simon och Lucinda som kommer att bli våra huvudkaraktärer. Ur varsitt perspektiv berättar de som livet efter att de fått veta att jorden ska gå under. Hur lever man och tar tillvara på de sista dagarna på jorden? Vad är egentligen viktigt och vad kan man helt enkelt strunta i? Simon är från början en del av ett stort gäng men i samband med en händelse drar hans ”vänner” sig ifrån honom. Precis när han behöver dem som mest. Lucinda har sedan länge dragit sig undan från omvärlden på grund av sjukdom men så träffas hon och Simon av en slump. Samtidigt som det pågår vilt festande runt om i världen funderar lika många på meningen med livet och varför just de drabbas av det här ödet.

Karaktärerna är trovärdiga och intressanta att läsa om. Alla människor reagerar olika i olika situationer och det märks så tydligt i den här berättelsen. Den väcker mycket tankar som sitter kvar länge efter att man avslutat boken. Självklart tänker man på hur man själv har det och i vilken situation man skulle hamna. Att aldrig få se ens barn växa upp, aldrig få några barnbarn, aldrig bli gammal och få sitta och berätta historier om ens barndom och så vidare. Bara invänta en stor komet som släcker hela verksamheten. Dessutom går tankarna såklart åt miljön och hur mycket vi egentligen kan påverka för att bevara vår jord.

Detta är en bok som kan läsas såväl av ungdomar som av vuxna. Mats Strandbergs berättande och fantasi gör att den här boken sticker ut ganska grovt i höstutgivningen och det är absolut en bok alla borde läsa. Det kommer att komma frågor, funderingar och kanske även svar längs vägen när du läser men jag tror bara att det är bra. Ta dig en stund och fundera över livet, betydelsen och meningen med det. Tacka sedan Mats Strandberg!

Tack till Rabén & Sjögren för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 4/5

Författare: Mats Strandberg
Utgivningsår: 2018
Förlag: Rabén & Sjögren
Utläst: 27 oktober 2018
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare lästa böcker av författaren:
Cirkeln (med Sara Bergmark Elfgren, Engelsfors #1) 
Eld (med Sara Bergmark Elfgren, Engelsfors #2)
Nyckeln (med Sara Bergmark Elfgren, Engelsfors #3)
Färjan
Monstret i natten (Monstret i natten #1)

En reaktion till “Slutet av Mats Strandberg

  1. Jag har läst så mycket OM den, så jag är väldigt peppad på att läsa den! Just nu ligger den på sängbordet och väntar :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s