Nyckeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

nyckeln-strandberg_mats-23664530-4188085428-frntlDet har gått drygt en månad sedan tragedin i Engelsfors gymnasiums gympasal. De utvalda får ingen tid att återhämta sig innan deras värld vänds upp och ner igen. Frågor besvaras. Hemligheter avslöjas. Lojaliteter prövas. Tiden håller på att rinna ut och till slut kan De utvalda bara vara säkra på en sak: Allt kommer att förändras.

Jag har absolut ingen aning om varför det har tagit sån tid att få den här boken läst. Kanske är det på grund av tjockleken? Kanske beror det på att jag egentligen inte vill ha ett slut på Engelsforstrilogin? Jag vet inte. Jag förbokade den inför släppet hösten 2013 och sedan dess har den stått i hyllan. GALET! Nu inför påsk kom den dock fram och jag ska försöka sätta mina tankar om den på pränt.

En bit in i den här boken insåg jag att det förmodligen hade varit en fördel att läsa om del ett och två men jag ansåg mig inte ha tid med detta så jag fortsatte och det gick faktiskt bra. Vissa delar kom jag inte ihåg så tydligt men jag tyckte ändå att författarna hade gjort ett bra jobb med återberättandet, utan att det skulle bli tjatigt. Jag gav de två första böckerna 4 av 5 och mina förväntningar var därför ganska höga.

Det jag tyckte om med boken var självklart det vanliga; karaktärerna, miljöerna och spänningen. Vad gäller karaktärerna så har ju några försvunnit och andra dykt upp men det är fortfarande en bra mix enligt mig. Som läsare får man här följa med i grottor, i skolan där allt händer och en stor del av boken utspelar sig på den mystiska herrgården. Tidigare har jag även gillat magin, alla element och allt nytt som kommer kring detta men det hände något här.

Jag vet inte om det är jag som har tappat ”gnistan” eftersom det var så länge sedan jag läste bok två i den här trilogin. Det kan också vara så att eftersom jag såg filmatiseringen av ”Cirkeln” i höstas så har den förstört en hel del för mig. Jag tyckte nämligen att den var dålig och framställde alla magiska element som rena skämtet. Det kanske fick mig att se på saken på ett annorlunda sätt. Vad vet jag. Hur som helst så är det inte lika fascinerande för mig längre och eftersom det är en stor del av boken blev det inte det slut på trilogin som jag hade hoppats på.

Sammanfattningsvis har det varit en bra trilogi och jag hoppas jag kommer ta mig tid att läsa om den i framtiden!

Mitt betyg: 3/5

Författare: Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren
Serie: Engelsfors #3
Utgivningsår: 2013
Förlag: Rabén & Sjögren
Utläst: 29 mars 2016
Finns hos: Adlibris | Bokus | CDON

Tidigare böcker i serien:
– Cirkeln (Engelsfors #1)
– Eld (Engelsfors #2)

4 reaktioner till “Nyckeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren

  1. Jsg blev däremot positivt överraskad över filmatiseringen. Svenska filmer brukar vara rätt dåliga och jag var rädd för att just magin skulle bli fjantig men jag tyckte filmatiseringen blev bättre än väntat. Märkligt hur olika det kan vara…

  2. Håller med om filmatiseringen av första boken, tyckte också att den förstörde lite.

  3. Jag läste bara Cirkeln och tyckte om den. När jag började på Eld blev jag liksom mätt på en gång. Läste aldrig ut den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s