Oliver Twist

Det här är en klassiker som jag själv fick berättad för mig som barn, som jag nu har valt att läsa om till en av utmaningarna.

Titel: Oliver Twist
Författare: Charles Dickens (återberättad av Maj Bylock)
Utgivningsår: 2003
Förlag: Rabén & Sjögren

Handling:
Oliver Twist föds in i fattigdomen och efter ett tag på fattighuset och ett slavarbete bestämmer han sig för att ge sig av till London. På vägen möter han Räven som presenterar honom för sin vän Fagin. Det Oliver från början inte vet är att de är ficktjuvar och att Fagin har tänkt att lära upp även honom att stjäla från de rika.

Omdöme:
Jag tycker att detta är en så himla söt men samtidigt tragisk bok som jag tycker att alla borde läsa. Jag tycker den har ett bra budskap dessutom och just den här versionen som är återberättad av Maj Bylock är väldigt lättläst och går snabbt att ta sig igenom. Det är inte ett dugg svårt att lida med lilla Oliver som har fötts in i ett sådant elände men så blir man glad när det går bra för honom.

Mitt betyg: 4/5

Boken ingår i min utmaning om brittiska författare, läs mer här, och är också en del av Lyrans Klassikersommar.

6 reaktioner till “Oliver Twist

  1. Bylocks lättlästa för barn må vara söt men orginaltexten är typiskt Dickens med både grymheter och misär och en tydlig moral.

    1. Jag uttryckte mig nog lite fel! Jag tycker fortfarande den är söt på ett vis men samtidigt tragisk, såklart.

  2. Jag läste Oliver Twist för ganska många år sedan och tyckte den var hemskt mörk och tragisk. Tyvärr är jag ingen älskare av Dickens språk så kanske att det drog ner läsupplevelsen en del.

  3. Länge sedan jag läste Dickens. Lite sugen och kollade runt om det fanns Dickens på pocket men det var det dåligt med. Enda jag har hemma är Mysteriet Edwin Drood. Blir nog biblioteket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s