Författarintervju: Frida Skybäck

Frida Skybäck bor i Lund tillsammans med sin man och dotter. 2007 började hon blogga på ”Fridas författardrömmar” och skickade samtidigt in sitt första manus, en deckare. Ett stort förlag visade sig vara intresserade men i slutändan tackade de nej. Det gav ändå Frida blodad tand och hon fortsatte skriva. 2010 bytte hon genre och skrev sin första historiska kärleksroman, ”Charlotte Hassel”, som antogs av Frank förlag.

Du är i sommar aktuell med den historiska kärleksromanen ”Den vita frun”. Vad kommer man som läsare att få möta?
– ”Den vita frun” är en suggestiv och spännande historia som innehåller förbjuden kärlek, tragiska familjehemligheter och en ung kvinnas väg till att finna sig själv. Jag skriver alltid om saker som berör mig och i det här fallet inspirerades jag av de omtumlande känslor man upplever då man får sitt första barn, samt tanken på hur fruktansvärt det skulle kännas om man var tvungen att lämna sitt barn ifrån sig.

Både den nya boken och din debut, Charlotte Hassel, utspelar sig på 1700-talet. Varför?
– Jag har alltid fascinerats av den kultur som fanns i Västeuropa under 1700-talet. Det är något särskilt med alla dessa fantastiska klänningar, perukerna och det lyxliv som vissa levde, samtidigt som större delen av befolkningen svalt. Motsättningar och orättvisor intresserar mig och skapar en god grund för litterära konflikter.

I grunden är du språk- och historielärare. Hur kommer det sig att du började skriva?
– Jag har drömt om att bli författare i hela mitt liv. Redan som liten skrev jag berättelser som jag gärna läste upp för andra och ett tag funderade jag på att utbilda mig till journalist. Som tur var valde jag istället en lärarutbildning som fungerade som en utmärkt författarskola, i vilken jag bl.a. fick massor av skrivträning, fick läsa språk- och litteraturvetenskap samt studera historia.

Slutligen, vad skulle du ge för tips och råd till människor som vill bli författare?
– Ge inte upp! Är det här något som du verkligen vill är det bara att fortsätta att kämpa. Ta varje chans att skriva och få feedback och utbilda dig genom att läsa så mycket det bara går. Idag finns det många fantastiska forum för skrivande, använd dessa för att få tips och knyta kontakter. Och läs författarbloggar, det är något som inspirerat mig då jag har varit nära att kasta in handduken.

5 reaktioner till “Författarintervju: Frida Skybäck

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s