Årets sommarkurser

Nu var årets sommarkurser över och förbi och på måndag är det ju dags för det riktiga allvaret. Men innan dess tänkte jag skriva lite om kurserna, hur det har gått och vad vi har gjort. Någon där ute kanske är intresserad av att läsa samma kurser nästa sommar, eller bara vill läsa om dem.

Barn- och ungdomslitteratur. En introduktion. – 7,5 hp vid Linnéuniversitetet (distans) 50%
I den här kursen hade vi tre olika delar som vi senare tentade av. Den första delen handlade om barnlitteraturens historia och barnlitteratur som begrepp. Vi fick nysta i vad vi ansåg vara barnlitteratur och vad andra tyckte och tänkte. I vår tentamensuppgift skulle vi dels skriva om barnlitteraturens utveckling samt forska lite i vad en barnbok är. Vad är definitionen av en barnbok och finns det olika definitioner? Den andra delen handlade om genrer inom ungdomslitteraturen och det var i den tentamensuppgiften jag skulle jämföra Ronja Rövardotter och Nalle Puh. Vi skulle alltså komma fram till om de tillhörde samma genre, beskriva genren och vad som skilde dem åt m.m. Den sista delen handlade om bilderboken och där fick vi i uppgift att analysera en bilderbok. Vi skulle bland annat svara på hur tid och rörelse skildras i boken samt hur förhållandet mellan ord och bild ser ut.

Jag blev godkänd på samtliga delar och således godkänd på kursen. Överlag tycker jag att det var en intressant kurs men det blev lite rörigt på grund av att läraren missade några saker, IT-systemen låg nere helt plötsligt och såna saker. Sånt jag visserligen räknar med när det gäller distanskurser men ändå irriterande.

Romance – Kärleksromaner från tre decennier – 7,5 hp vid Linnéuniversitetet (distans) 50%
Upplägget på denna kursen var något annorlunda men det skilde sig inte så mycket ändå. Det första vi gjorde var att gå igenom romance, prata om vad det innebär och vilken typ av böcker vi tänkte på när vi tänkte på romance. Introduktionsuppgiften fortsatte på samma spår och vi skulle bland annat definiera romance samt gå igenom Regis åtta element gällande just det. Detta applicerades sedan på en välkänd kärleksroman. Vi fortsatte kursen med att diskutera de olika genrerna inom romance, exempelvis chick lit, paranormal romance och historisk romance. Här skulle vi även läsa och diskutera tre olika romaner – en chick lit, en bodice ripper och en lite mer klassisk romance. Som avslutning hade vi en hemtentamen med flera frågor. Det handlade bland annat om Sigge Stark, en självvald bok och hur den passar in i genren samt att vi skulle genomföra en valfri (av tre alternativ) analysuppgift. Jag valde att göra en lektionsplanering kring Bridget Jones Dagbok av Helen Fielding och hur man skulle kunna använda den i skolan.

Även här blev jag godkänd på alla delar och är nu godkänd på kursen. Den här kursen innebar mycket mer läsning än den föregående, framför allt för att det var större och tjockare böcker. Kursen var lite halvflummig men ändå okej och jag kan rekommendera den om man gillar romance och vill läsa sig igenom sommaren.

En reaktion till “Årets sommarkurser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s