I fikonträdets skugga av Camilla Davidsson

Susanne har tagit hand om sin familj i alla år, men nu är de vuxna döttrarna Sofia och Lovisa utflugna och maken Lars har plötsligt och chockartat lämnat henne för en yngre kvinna. Nu måste Susanne skapa sig ett nytt liv. Först och främst hitta en lägenhet, men också ett nytt jobb och någonstans att göra av bohaget från familjevillan.

I en avkrok på Gotland ligger den gamla mjölkbutiken, ett arv som Susanne tänkt sälja, men som tillfälligt får husera alla möbler och prylar. I lugn och ro ska hon sortera allt och hämta kraft efter skilsmässan. När en turist en dag stannar till på gården och frågar vad sakerna kostar, finner Susanne att hon halvt ofrivilligt säljer en gåva hon fått från Lars. Och när en stilig, men vresig granne dyker upp strax efteråt och vill köpa en bok, sätts en kedja av händelser igång som slungar ut Susanne i livet igen. Men vågar hon säga ja till allt det nya?

Liten tvåa med potential handlade om dottern Sofia, medan vi här får möta mamma Susanne. Susanne har blivit lämnad och med det försvann också en stor del av vad hon ansåg var hennes identitet. Det var hon som hjälpte andra, hon som fixade familjepusslet och var hemma i många år med barnen, eftersom det var det som förväntades av henne. Nu är hon plötsligt fri att göra vad hon vill, men vad vill hon? Boken handlar alltså om Susannes resa, på flera sätt.

Att åter få läsa om Sofia och Lovisa är både härligt, men samtidigt lite jobbigt. Familjen verkar ha kört över Susanne i så många år, och hela tiden hoppades jag att hon skulle säga ifrån. När hon till slut gjorde det hade jag dock önskat att det skulle gå in mer hos tjejerna och inte bara slätas över. Jag hade hoppats att de omgående skulle förstå Susanne och hjälpa henne med vad hon än behövde, i stället upplevde jag mer det som att deras behov skulle bli tillfredsställda. Att de skulle få bestämma över sakerna som såldes, att de skulle vara en del av allt. Det blev på gott och ont det där. Att hon tog revansch mot ex-mannen kändes skönt, och även att hon till slut stod upp mot honom ansikte mot ansikte. Vi fick som sagt följa hennes resa på så många plan.

Relationen med Leo börjar verkligen som något så litet och hela tiden funderade jag över vad det var för man. Jag hade en känsla av att det skulle bli en speciell relation mellan Susanne och Leo, och där hade jag ju rätt. Att det blev som det blev gjorde mig dock ganska ledsen men det gick snabbt över när jag läste att nästa del ska handla om just Leo. Han har en snårig bakgrund och på så vis var det bra att Susanne krävde att han gjorde något åt saken. Det ska bli spännande att läsa mer om det i kommande bok.

Boken utspelar sig till större delen på Gotland men det är inga hav och heta klippor utan snarare stuga på landet-känslan. Författaren målar upp en härlig bild av mjölkbutiken och att få följa renoveringen av moderns bostad är så härligt. På det viset påminner boken mig lite om Villa Havsbris av Caroline Säfstrand, vilket var en av mina favoriter förra året. Jag ser verkligen fram emot att läsa mer av Camilla Davidsson.

Mitt betyg: 4/5

Författare: Camilla Davidsson
Utgivningsår: 2019
Förlag: Printz Publishing
Utläst: 28 juni 2020
Finns hos: Adlibris | Bokus

Andra som bloggat om boken:
Johannas Deckarhörna | Marias Bokhylla | Evas Bokhörna | Booksbymarie | Bokparet

En reaktion till “I fikonträdets skugga av Camilla Davidsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s