Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan

Julen är en tid för att mysa framför brasan och kanske njuta av den skotska klassikern sirapskaka med hutt – om du inte råkat bli gravid med din före detta chef förstås, och inte vet hur du ska berätta det för honom. Kommer Flora att samla modet och avslöja sanningen för sina nära och kära? Och kommer hennes pojkvän Joel tycka att hon är bärare av goda nyheter – eller kommer den här julen bli lika gråkall som högländerna i midvintertid?

Samtidigt försöker Saif, läkare och flykting från det krigshärjade Syrien, njuta av sin första västerländska jul tillsammans med sina söner. Hans fru är dock fortfarande saknad, och hennes frånvaro påverkar dem alla. Kan familjen finna tröst och glädje ändå?

Jag har tyckt om att besöka Mure och dess invånare. Böckerna har varit helt okej och framför allt snabblästa så när jag såg att en julbok kommit ut i serien kände jag att jag ville läsa den. Jag älskar ju trots allt julen och att komma i julstämning vill vi väl alla?

I den här boken har Colton blivit värre i sin sjukdom och både Fintan och de andra öborna gör vad de kan för honom. Jag tycker att Colton målas upp på ett realistiskt sätt och man kan verkligen känna med omgivningen när de hälsar på honom. Ibland är han närvarande, ibland inte. Flora å sin sida arbetar hårt inför jul samtidigt som hon inte vet hur hon ska berätta för Joel om graviditeten. Det kanske kom olämpligt i tid men samtidigt har jag svårt för att det krävs övertygelse för Joel att fungera. Vem vill vara i en relation med någon som behöver övertygas om varför de ska ha en relation? Kärleken kanske vinner i de fallen, vad vet jag, men det låter oerhört tungt.

Det jag verkligen gillar med den här boken är såklart miljöerna. Jag fastnar även för Saif och hans familj, samt Lorna. De känns genuina och det är spännande att följa deras växande relation. Det känns dock lite som att detta är en feelgood man stoppat i julklädsel för att sedan kalla julroman. Boken är absolut inte dålig men den ger mig heller inte julkänslor. Snarare kanske den ger mig perspektiv på saker och ting.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Jenny Colgan
Serie: Mure #3
Utgivningsår: 2019
Förlag: Norstedts
Utläst: 30 november 2021
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare delar i serien:
Sommar på den lilla ön i havet (Mure #1)
Tillbaka till den lilla ön i havet (Mure #2)

Andra som bloggat om boken:
Enligt O | C. R. M. Nilsson |

En reaktion till “Julafton på den lilla ön i havet av Jenny Colgan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s