Jag kan se i mörkret

Det har blivit dags för ytterligare en bok till den nordiska utmaningen, närmare bestämt den sista norska boken. Karin Fossum är för mig en ny författare, vilket gjorde det hela ytterligare lite intressant.

Titel: Jag kan se i mörkret
Författare: Karin Fossum
Utgivningsår: 2012
Förlag: Bokförlaget Forum
Finns hos: AdlibrisBokiaBokus

Handling:
Riktor arbetar som sjukskötare på ett äldreboende om dagarna, tillbringar mycket av sin fritid i en park och har inga nära och kära som kommer och besöker honom. För att skapa lite spänning i sin tillvaro plågar han patienterna utan att någon märker det och en dag när han är ute ser han en skidåkare åka genom isen och kämpa för sitt liv. Riktor försöker inte hjälpa honom utan står bara och stirrar. När han i samma veva märker att hans nya vän stjäl pengar från honom är det något som brister.

Omdöme:
För det första blev jag rejält förvånad när det skulle visa sig att detta inte var någon deckare. Jag hade egentligen inte läst någon sammanfattning, recension eller så men Karin Fossum är ju en känd deckarförfattare så därför antog jag bara. Förvisso innehåller boken mord, poliser och så vidare men inte på samma sätt.

Jag fick egentligen ingen direkt känsla för huvudkaraktären Riktor, utan tyckte mest att han var hemsk och nonchalant. Hans intresse för syster Anna förstod jag mig inte heller på. Ingen av de andra karaktärerna var heller intressanta och jag blev faktiskt lite besviken. Det kändes som om det hade kunnat bli en riktigt bra bok om Fossum filat mer på detaljerna, skrivit lite längre och djupare men nu känns det mest som något jag glömmer till imorgon.

Mitt betyg: 2/5

Boken är en del av den nordiska utmaningen, läs mer här!

2 reaktioner till “Jag kan se i mörkret

  1. Sv. Du borde verkligen läsa den för den är sjukt bra :)
    Haha den frågan har jag fått många gånger ;) inte på bloggen men i verkligheten. Jag bor i Trelleborg, i Skåne och har bott här hela mitt liv så man kan väl säga att jag är härifrån. Men sen så min morfar var från Danmark, min mormor från Tyskland, min farmor från Västergötland (tror jag) och min farfar är från Halland. Så jag har nog ingen bestämd dialekt om det var det du menade :)
    Var är du ifrån?

  2. Karin Fossum gillar jag, i alla fall de böcker som jag har läst av henne. ”Jag kan se i mörkret” har jag inte läst. Däremot har jag läst ”Älskade Poona” , ”Evas öga” och ”Döden skall du tåla”. Jag tyckte alla var bra :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s