Mockingjay

Då har det blivit dags att recensera den sista boken i The Hunger Games-trilogin som jag faktiskt läste ut så sent som i morse.

7260188Titel: Mockingjay
Författare: Suzanne Collins
Utgivningsår: 2010
Förlag: Scholastic Press
Finns hos: Adlibris | Bokus | CDON | The Book Depository

Utläst: 25 november 2013

VARNING FÖR SPOILERS!

Handling:
Efter att Katniss räddats från sitt andra Hungerspel befinner hon sig nu i distrikt 13 – ett distrikt som hon inte ens trodde fanns. Så fort hon är uppe på benen igen vill ledaren av rebellerna och distrikt 13, Coin, att Katniss ska spela in propagandavideos som de sedan ska sända ut över Panem men det är inte förrän hon befinner sig i skottlinjen som hennes verkliga jag träder fram. Det innebär såklart en hel del risker och  med tankarna på vad Snow gör mot Peeta har hon svårt att fokusera. För att hjälpa Katniss måste de hjälpa Peeta. Samtidigt får många offra sina liv ute i distrikten.

Omdöme:
Precis som med Catching Fire känner jag nu att denna är bättre andra gången jag läser den. Det beror väl på att jag vet vad jag ska förvänta mig men också att jag har insett vikten av den här boken sett till hela trilogin. Det är lite svårt att förklara men ni som har läst trilogin vet kanske vad jag menar?

Jag skrev efter förra boken att jag gillar Peeta mer och mer och efter vad som händer här är han helt klart en av mina favoritkaraktärer. En annan karaktär som har förändrats i mina ögon är Finnick, som jag aldrig riktigt fastnade för när jag läste böckerna första gången. Han kändes överlägsen tidigare men nu ser jag honom som motiverad och tuff. Det var många som dog i den här boken men Finnick är nog den jag saknar mest. Många skulle nog svara Prim istället men jag tyckte aldrig man fick någon känsla när det hände. Det kanske blir annorlunda sedan när man ser det på film!

Efter att nu ha läst om alla tre böckerna har betygen skiftat lite och min favoritbok är numera Catching Fire. Serien som helhet var också mycket bättre på engelska.

Mitt betyg: 4/5

Tidigare böcker i serien:
– The Hunger Games
– Catching Fire

4 reaktioner till “Mockingjay

  1. Kanske borde läsa böckerna på engelska sedan någon gång. Skall i alla fall inom de närmaste månaderna läsa sista delen på svenska. Får vänta med att se Catching fire tills den kommer på blu-ray senare eftersom det just nu är lite förberedelser och oro över den kommande bröstcanceroperationen den 12:e december.

  2. Spännande! Är rätt sugen på att köpa alla tre på engelska också :)

  3. Pingback: Sammanfattning – November | Nilmas Bokhylla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s