Kallare än is av Helena Kubicek Boye

När två skridskoåkare hittar en ung kvinna död på isen utanför Säter börjar det åter viskas i Dalarna. Vad är det som pågår i trakterna av den beryktade kliniken?

Psykologen Anna Varga har börjat arbeta inom öppenvårds­­psykiatrin. Efter de omtumlande dödsfallen på rättspsykiatriska kliniken känns övergången till öppenvården först som en befrielse. Men när det visar sig att den unga kvinnan, Felicia Frost, var en av Annas patienter påbörjas en internutredning. När polisen kör fast börjar Anna själv göra efterforskningar – det är något som inte står rätt till i familjen Frost. Samtidigt blir spänningarna allt större i det lilla samhället. Vargjakten har blivit inställd, och när en varghona hittas lemlästad delas samhället i två läger.

Vår huvudperson Anna har i den här boken bytt arbetsplats och lämnat rättspsykiatriska kliniken. På något vis är det befriande med en huvudperson i en deckare som inte är polis men jag kommer på mig själv med att fundera på hur många mord en psykolog kan bli inblandad i. Samtidigt är jag glad att det är utredningen som tar mest plats här, inte psykiatrin.

Ett av de starkaste korten i den här boken är miljöbeskrivningarna. Det går verkligen att måla upp bilden av snötäcket, kylan och framför allt den ensliga stugan som Anna lånar. Dessutom får författaren verkligen fram känslan av ett mindre samhälle och att folk håller varandra om ryggen. För mig är det helt ofattbart hur långt en människa kan gå för att försöka skydda sig själv.

Förutom att följa Anna får vi även träffa Lina igen och följa hennes tid på anstalten. Det känns som att författaren har lagt mycket tid och energi på research och det känns trovärdigt. Hon plågas mycket av distansen till familjen men har ett klart mål i sikte.

Boken har korta kapitel och det blir lite av en bladvändare, vilket jag uppskattar. Det var absolut underhållning för stunden och ibland är det gott så.

Mitt betyg: 3/5

Författare: Helena Kubicek Boye
Serie: Anna Varga #3
Utgivningsår: 2020
Förlag: Bokfabriken
Utläst: 29 december 2021
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare delar i serien:
Innan snön faller (Anna Varga #1)
Den ljusaste natten (Anna Varga #2)

Andra som bloggat om boken:
Boklysten | Barnboksbloggen | Zellys Bokhylla | Bokraden | Boktanten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s