Älskaren från huvudkontoret av Camilla Grebe

9789146229445Emma har en älskare. En älskare som är allt hon har drömt om och lite till. Det finns egentligen bara ett problem – han råkar vara vd på klädjätten där hon är anställd: en opraktisk, men samtidigt oemotståndligt kittlande omständighet som väl egentligen inte utgör ett hinder för en relation. Eller? På deras förlovningsmiddag försvinner han spårlöst – lika oväntat som han dök upp. Och inte långt efter det hittas en ung kvinna bestialiskt mördad och lemlästad i hans bostad i en fashionabel förort till Stockholm.

Peter Lindgren, resignerad men rutinerad kriminalpolis, får hjälp av beteendevetaren Hanne Lagerlind i utredningen av mordet, som bär tydliga likheter med ett tio år gammalt, olöst brott. Tillsammans söker de efter svaren som kan förklara det fruktansvärda brottet; en undersökning som sträcker sig från ett köldslaget Stockholm och många år tillbaka i tiden och som också får dem att trevande återuppta den relation de en gång hade. Vem är den mördade kvinnan? Har brottet en koppling till det snarlika mordet ett decennium tidigare? Varför försvann älskaren från huvudkontoret och varför verkar kärleken alltid vilja något annat med oss än vi vill med den?

Det här var mitt första litterära möte med Camilla Grebe och jag visste inte riktigt vad jag skulle vänta mig. Det finns många svenska deckarförfattare på kartan nu så vad skulle få Grebe att stå ut i mängden?

Till att börja med så gillade jag flytet i boken! När man väl hade kommit in i handlingen gick det snabbt och enkelt att läsa och det är något som verkligen uppskattas av mig som småbarnsförälder. Det finns liksom inte tid för det komplicerade. Jag gillar också att det var en lagom dos privatliv genom hela boken. Jag tyckte om att följa Hanne, Emma och de andra men det var fortfarande mordgåtan som stod i centrum. Vad gäller karaktärerna var det en ganska blandad kompott, men också mycket stereotyper. Jag fastnade dock lite för Hanne, kanske på grund av hennes trassliga liv och lite medkänsla.

Boken är uppdelad i då- och nutid och på så sätt får även jag som läsare reda på vad som har hänt. Det jag tyckte var lite trist var dock att det kändes för uppenbart, för tidigt. Jag hade visserligen inte alla komponenter och vissa tog tid att förstå men vem som var mördaren listade jag ut relativt tidigt. Det hade gärna fått vara lite svårare att klura på.

Kort och gott var det alltså en bra bok men då jag tyckte att spänningen försvann lite när jag listade ut mördaren så tidigt så får den bara ett medelbetyg. Jag blev dock väldigt intresserad av att läsa mer av Grebe så så får det nog bli.

Tack till Wahlström & Widstrand för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 3/5

Författare: Camilla Grebe
Utgivningsår: 2015
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utläst: 31 december 2015
Finns hos: Adlibris | Bokus | CDON

4 reaktioner till “Älskaren från huvudkontoret av Camilla Grebe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s