Ett frågetecken är ett halvt hjärta av Sofia Lundberg

Elin Boals lever det perfekta livet. Hon är framgångsrik fotograf i New York, hon är sedan länge gift med Sam och tillsammans har de sjuttonåriga dottern Alice. Men någonting har alltid saknats.

En dag får Elin ett brev från barndomsvännen Fredrik, han som en gång var hennes livlina under den fattiga uppväxten på Gotland. En röst från den barndom hon har gjort allt för att förtränga och som ingen annan känner till, inte ens hennes närmaste. Med det oväntade livstecknen kommer minnena och tankarna tillbaka. Det fjärmar henne allt mer från familjen och fyller henne med skam över det hon en gång gjorde, det som fick henne att fly och aldrig mer återvända.

Till sist förstår Elin att hon måste möta sitt förflutna för att kunna bli hel, för att rädda den familj hon har idag. Hon ger sig ut på en resa till en annan kontinent, men också till en annan tid och ett annat liv.

Den här boken fick jag hem som en överraskning, vilket såklart var superkul. Jag visste dock inget om varken den eller författaren men efter lite läsning förstod jag att författaren stod bakom en annan bok som varit väldigt populär när den kom ut. Jag gillar ju att gå in i böcker utan att veta något så på så sätt blev det ju ganska bra och vad förvånad jag blev.

I boken får jag dels följa med till Gotland och dåtid där vår huvudkaraktär Elin växer upp under väldigt stränga och fattiga förhållanden. Jag får ön uppmålad för mig men också Elins och andra familjers tillvaro. Hur hon tvingas stjäla för att hålla sig vid liv, den osannolika turen familjen faktiskt har men som de ändå verkar kasta bort och så vidare. Samtidigt möter jag nutidens Elin, som är så långt från sin uppväxt man kan komma. En kvinna i New York som livnär sig på att fotografera. Hon tjänar mycket pengar, bor fint och har en lycklig familj. Eller hur var det nu? Förr eller senare kommer verkligheten ikapp henne och hon tvingas ta en del viktiga beslut. Vad var det egentligen som gjorde att hon flydde till andra sidan jordklotet?

För mig är det helt otroligt hur man kan ”gömma” hela sin bakgrund bakom en fasad, till och med för sin närmaste familj. Det är också helt otroligt hur snabbt Elins dotter bara sväljer detta och upplösningen blir liksom lite väl hastig. Det känns lite smått orealistiskt då och då men överlag är jag förvånad över hur mycket jag tyckte om boken. Den var fängslande, intressant och spännande och trots att jag irriterade mig en hel del på Elin ville jag bara veta mer om henne.

Tack till Forum Bokförlag för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 4/5

Författare: Sofia Lundberg
Utgivningsår: 2018
Förlag: Forum Bokförlag
Utläst: 12 september 2018
Finns hos: Adlibris | Bokus

En reaktion till “Ett frågetecken är ett halvt hjärta av Sofia Lundberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

Gravatar
WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s