Halloween – Skräckläsning

Inför den här dagen bestämde jag mig för att läsa lite skräck och spänning och hittade ett par böcker och noveller som jag tänkte skulle passa. Här nedan kommer lite kort om dem, samt ett omdöme, betyg och skrämselfaktor. Jag bör nog också tillägga att jag inte är särskilt lättskrämd.

Titel: Låt den rätte komma in
Författare: John Ajvide Lindqvist

I början av 80-talet i en förort till Stockholm drömmer Oskar om att hämnas sina mobbare samtidigt som en pojke mördas. Det hela verkar väldigt suspekt och Oskar är fascinerad av fallet. Samtidigt träffar han den nya granntjejen Eli på gården och de inleder en minst sagt komplicerad vänskap. Ju mer de umgås, desto mer udda saker kommer Oskar på om Eli. Varför är persiennerna alltid neddragna hos henne? Varför träffas de bara på kvällstid? Varför ser hon sjuk ut ena dagen och frisk andra? Är hon vampyr?

Jag hade ganska höga förhoppningar på den här boken eftersom jag har hört mycket gott om Ajvide Lindqvist och dessutom läste jag en novell av honom nyligen som gav mig mersmak, men den här boken ger mig tyvärr ingenting annat än ett okej intryck. Den var bra skriven men gav mig inte känslan jag var ute efter!

Betyg: 3/5
Skrämselfaktor (1-10): 3

Titel: Kyrkogårdsboken
Författare: Neil Gaiman

En hel familj mördas utom den yngste sonen som lyckas ta sig ut och kom att växa upp på en kyrkogård med spöken som förebilder. Mördaren har dock inte gett upp hoppet om att en dag få tag på honom men samtidigt som pojken, som fått namnet Ingenman Owens, blir mer och mer nyfiken på livet utanför kyrkogården är hans adoptivföräldrar och förmyndare rädda för vad som skulle kunna hända.

Jag håller med Anna om ganska mycket faktiskt, t.ex att det är svårt att få någon känsla för karaktärerna. Jag gillade dock Ingeman och av någon anledning såg jag Johnny Depp framför mig? Trots att den är oerhört orealistisk känns den samtidigt mysig. Jag gillar illustrationerna som inleder varje nytt kapitel och det är något med Gaimans skrivsätt som får mig att vilja läsa mer av honom.

Betyg: 3/5
Skrämselfaktor (1-10): 1

Titel: Den svarta katten
Författare: Edgar Allan Poe

Och så går vi vidare till en novellklassiker av Edgar Allan Poe! Novellen handlar om en man som älskar djur och kanske främst katter. Genom åren har han haft flera stycken men när han gifter sig skaffar han och hans fru katten Pluto som är hans bästa vän tills en dag när han kommer hem alkoholpåverkad. Han skär ut ögat på den stackars katten och när han dagen efter vaknar upp inser han sitt vansinniga handlande men det tar inte slut där..

En novell som både är lite småläskig men samtidigt lite humoristisk. Jag gillar sedan tidigare Poes sätt att skriva och hans gammaldags språk, och blir än mer nyfiken på hans andra verk.

Betyg: 4/5
Skrämselfaktor (1-10): 3

Titel: Blå linjer
Författare: Amanda Hellberg

En novell om ett begär mellan man och kvinna. ”Han är min, bara min”.

Amanda Hellberg har korsat mina vägar många gånger men har aldrig läst något av henne, förrän nu. Det är synd att kalla den här novellen skräck tycker jag men hon skriver åtminstone bra. Jag tror och hoppas att hennes romaner är bättre än den här novellen.

Betyg: 2/5
Skrämselfaktor (1-10): 1

Sammanfattningsvis tänkte jag bara säga några saker! Som ni själva märkt var det inga höjdarböcker och noveller som jag valt ut, åtminstone inte vad gäller skrämselfaktorn. Till nästa gång ska jag vara lite mer noggrann i mitt val av litteratur och det blir inför jul.

4 reaktioner på ”Halloween – Skräckläsning

  1. Pingback: Sammanfattning – Oktober | Nilmas Bokhylla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s