Författarintervju: Lina Forss

Det var snart ett år sedan sist men nu är författarintervjuerna tillbaka igen och först i raden är ingen mindre än Lina Forss. Varsågoda!

Foto: Ulrica Zwenger

Foto: Ulrica Zwenger

För ett par månader sedan kom du ut med en ny bok, Vem kan segla förutan vind?. Kan du berätta lite vad den handlar om för de som inte riktigt vet?
– Timotej af Lilja har sommarlov efter första skolåret i London, hon är utled på sig själv som bara faller för opålitliga killar och ska jobba som husmor på seglarläger i Stockholms skärgård. Men innan Timmy hinner skärpa sig går hon på sin brorsa Fredriks magnifika studentskiva och blir kär i Prinsen, för att han är så snygg. Och på lägret hånglar hon självklart med fel typer. Men nåt med sommaren prövar Timmy, hon tvingas fatta snabba beslut och ifrågasätta om kompisar verkligen är riktiga vänner bara för att de är kul att hänga med. Vill den nya kompisen vilda Loella verkligen väl, och sviker mamma Timmy om hon flyttar hem till Stockholm igen? Och när kommer egentligen Sigrid, Timmys bästa vän, hem igen från sin jordgubbsplockande sommar i Skåne – och styr upp Timmy?

Vad har du fått för respons på boken?
– Åh, jag vågar inte lyssna och läsa! När min brorson som är 16 sa att han läser Vem kan segla förutan vind? just nu, blev jag jättegenerad. Men jag tjuvkikade lite i en bloggrecension, där stod det att boken är en bladvändare och en underhållande sommarroman. Det gillar jag!

Hur tacklar du negativ kritik?
– Det finns nästan alltid saklighet i all kritik, jag försöker ta fäste på det konstruktiva. Men det är klart att det känns som tiotusen knivar i magen. Faktiskt så hatar jag det …

Vilken av dina böcker är du mest stolt över?
– Av Timotejböckerna är det Turk & Timotej, för att det är så himla mycket fin kärlek i den, och Niklas Krog och jag grät massor när vi skrev den. Av ”vuxenböckerna” är det Agnes hjärta Edward, kanske just för att den rev i hela mig att skriva. Just nu älskar jag att skriva på en hemlig e-kortroman.

9789163874710Vad skulle du ge för tips till unga som drömmer om att bli författare?
– Verkligen, verkligen strunta i att städa ert språk och era tankar. Nästan alla kan skriva och få ihop en story, det finns egentligen bara 10-40 unika berättelser sägs det, som återanvänds. Men unikt språk och modiga tankar, det har inte alla.

Sist men inte minst, får vi se dig på årets bokmässa? 
– Nej! Faktiskt ska jag inte alls dit i år och det ska bli jättetråkigt och jätteskönt. Ibland indelas skrivåret helt i före och efter bokmässan och jag har varit där alla år utom ett sen 2005. I år ska jag se vem jag blir utan att vara där. Och så ska jag jobba massor. Slutredigerar just nu Släcka eld med bensin som kommer på Mix Förlag i september, jobbar med min hemliga kortroman på ett givet tema och en för mig ny genre, och med ett jättelikt spänningsprojekt i form av Varulvens testamente tillsammans med journalisten Bosse Schön. Jag har filmmanus, tevemanus, onlinetexter, engelskt material och en miljon andra saker jag vill göra istället för att bokmässa mig. Men jag avundas er som ska dit!

2 reaktioner på ”Författarintervju: Lina Forss

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s