En smakebit på søndag: Boktjuven

smakebit

Den norska bokbloggaren “Flukten fra virkeligheten” har varje söndag en rolig liten utmaning där man ska skriva ner en liten smakbit av boken man läser för tillfället. Just nu läser jag bland annat ”Boktjuven” av Markus Zusak och här kommer min smakbit;

Handling:
Det är Döden som vill att du följer med. Han vill att du lyssnar till berättelsen om den unga Liesel Meminger vars liv och öde han fascineras av. Och när döden ber dig lyssna är det svårt att låta bli!

Tyskland 1939. Landet håller andan. Döden har aldrig haft mer att göra, och det är bara början. Nioåriga Liesel Memingers liv förändras när hon plockar upp en bok på marken bredvid sin lillebrors grav. Det är Dödgrävarens handbok som lämnats där av misstag och det är den första bok hon stjäl. Med hjälp från sin fosterpappa lär hon sig läsa och snart har hon inlett en kärleksaffär med ord och böcker. Och böcker är den röda tråden i denna prisbelönta roman. Böckerna öppnar upp nya världar för Liesel och snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek, varhelst böcker finns att hitta.

Hon delar böckerna med sina grannar när de sitter i skyddsrummen, och med den judiske man som gömmer sig i hennes källare. Och till sist är det den bok hon själv skriver som bokstavligen räddar livet på henne.

boktjuvenÅret var 1936. Olympiaden. Hitlers olympiska spel. Jesse Owens hade precis avslutat den korta stafetten på fyra gånger hundra meter och vunnit sin fjärde guldmedalj. Talet om att han var lägre stående eftersom han var svart och Hitlers vägran att skaka hand med honom basunerades ut över världen. Till och med de mest rasistiska tyskar var förbluffade över Owens prestation, och ryktet om hans bragd spred sig som en löpeld. Ingen var mer imponerad än Rudy Steiner.
Alla i hans familj satt tillsammans i vardagsrummet när han smög sig ut i köket. Han drog fram några kolstycken ur spisen och höll dem i sina små händer. ”Så där”, log han. Han var redo.

Annonser

12 reaktioner på ”En smakebit på søndag: Boktjuven

  1. Jeg likte virkelig godt Boktyven da jeg leste den selv. Det eneste jeg kanskje irriterte meg over var dødens store bokstaver :-) Ønsker deg en fin søndag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s