En smakebit på søndag – Arytmi

smakebit

Den norska bokbloggaren “Flukten fra virkeligheten” har varje söndag en rolig liten utmaning där man ska skriva ner en liten smakbit av boken man läser för tillfället. Just nu läser jag bland annat ”Arytmi” av Fredrik Frängsmyr.


Handling:

Vad ger man en man som har allt i 40-årspresent? Ett kontrakt med maffian, ett alibi, ett hjärtfel eller alla ovanstående?

Vincent lever ett framgångsrikt liv på att berätta historier. Han har just blivit marknadschef för ett av världens största IT-bolag, är gift med sin ungdomsförälskelse och har blivit med villa och två barn i Duvbo utanför Stockholm, men allting vänds upp och ned på hans årliga läkarkontroll. Hans extremt låga puls är inte ett resultat av lång och idog träning utan i själva verket ett tecken på att han inte lever tillräckligt mycket för att hålla hjärtat igång till sin fyrtioårsdag.

När den första förnekelsen släpper taget om honom släpper han själv kontrollen och ger sig ut i ett Miami-inspirerat Stockholm för att hitta något värt att leva för. Allt han behöver göra är att få upp pulsen. Han behöver en utmaning men det är svårt för Vincent att bli riktigt utmanad, för när hans hjärta ökar farten saktar resten av världen ner.

arytmi-27-april-rgbVärlden snurrade så långsamt att Vincent såg precis allt som skulle kunna hända. Alla olika möjliga scenarier. Mannen med pistolen stannade upp, vände sig mot honom. Det här var på riktigt.
Helvete helvete helvete.
Du har inte långt kvar, Coils ord ekade i bakgrunden men Vincent reflekterade inte över dem. Fokus var precis här och nu.
Mannen var högerhänt. Detaljer sköt fram som om de låg på ett lager framför resten av bilden. Tajt kostym som minskade rörligheten. 90 kilo på mannen med pistolen. Några kilo mindre på den andre mannen. De andre mannen var längre. Långa flaxande armar. Bra. Längre hår, oljigt, bakåtslick. Bra.
Vincent tog ett djupt andetag. Det finns ögonblick i livet som definierar en människa. Han tryckte ifrån med benen. Började springa. Sprang in mot mitten av ljuset och hela hans liv tog en ny vändning. S.88.

8 reaktioner på ”En smakebit på søndag – Arytmi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s