Veckans bokbloggsfråga v.8

I veckans bokbloggsfråga undrar Barnboksbloggen över våra eventuella betyg samt hur systemen fungerar.

Sedan jag började bokblogga har jag använt mig av betygssystemet 1-5 där 1 är sämst betyg och 5 är bäst. Jag tycker det är det absolut lättaste för att enkelt och kort tala om vad jag tyckte om boken. Ibland kan jag vela lite och önska att jag hade haft t.ex betyg 3,5 eller en 10-gradig skala men jag kommer alltid tillbaka till varför jag gillar den 5-gradiga. Jag betygsätter ju alltid mina lästa böcker på Goodreads dessutom och jag tycker att deras betygssystem överensstämmer ganska bra med mitt eget. Win win alltså!

1 – Kass / avbrutit

2 – Sådär

3 – Bra / helt okej

4 – Gillade verkligen!

5 – Superbra!

Om en bok skulle hamna på 3,5 så ställer jag mig andra frågor kring boken, t.ex ”skulle jag kunna läsa den igen?”, ”kommer jag att komma ihåg den om ett år?” och så vidare för att kunna ge antingen betyg 3 eller betyg 4.

Hur gör ni? Jag blev också väldigt nyfiken på detta så berätta gärna!

Annonser

12 reaktioner på ”Veckans bokbloggsfråga v.8

  1. Åh hade missat denna fråga. Tycker femskalan är bra. Det är väldigt tydligt och enkelt att förstå vad som menas. Tioskalor är också bra men inte lika lätta att veta exakt vad som skiljer en sjua och en åtta åt ibland.
    Jag tycker själv inte riktigt om att ge ett visst antal stjärnor. Jag brukar bara gå efter om jag rekommenderar en bok eller inte och skriva det. I fallet med vissa böcker skriver jag typ: ”Detta var ingen bok för mig då jag inte är så intresserad av grytlappens historia men för dem som är det är det nog värt en läsning” LOL.
    (Btw jag har faktiskt inte läst en bok om grytlappens historia och nu när jag funderar på det så vore det nog rätt kul haha)

  2. Jag tycker det är bra med betyg. Speciellt om jag själv vill läsa boken så småningom, då vill jag ju inte få en massa detaljer som kanske förstör min läsupplevelse. Då kollar jag bara på betyget :)

  3. Det är svårt det där om man ska välja 5- eller tiogradig skala. Jag velade ett tag innan jag beslöt mig för det senare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s