När allt brister av Helena Kubicek Boye

När de anställda vid Säters rättspsykiatriska klinik ska fira sin tidigare kollega Marianne Lindbergs åttioårsdag dyker inte hedersgästen upp.

Dagen efter festen påträffas Mariannes bil övergiven på en enslig skogsväg. Den nyinflyttade kriminalkommissarien Åke Blom griper snart en misstänkt, men när mannen, som tidigare varit inlagd på rättspsyk, vägrar tala kontaktar han psykologen Anna Varga för att få hjälp. Hon måste få honom att berätta var Marianne finns och om hon fortfarande är vid liv.

Mot sin vilja dras Anna Varga djupare in i utredningen. Det visar sig att Marianne Lindberg varit anställd vid kliniken redan på sextiotalet, då mentalsjukhuset kallades “Den vita staden” av ortsbefolkningen. Gömmer sig orsaken till hennes försvinnande i det förflutna?

Det här är den fjärde delen i serien om psykologen Anna Varga. Böckerna är fristående men jag rekommenderar att man läser dem i ordning.

Boken drar igång med ett försvinnande och en bil som hittas öde. Vad kan ha hänt? Vi blir introducerade till några nya karaktärer, bland annat Åke ”Blomman” Blom som leder utredningen om Marianne. Vi får lära känna honom lite på ytan under berättelsens gång. Jag gillar dock att läsa om Blomman, både ur ett yrkesmässigt perspektiv men även privat. Vi får även läsa mer om Johan, och då framför allt genom hans relation med Anna. Relationen är trovärdig och det märks att de fortfarande är i den fasen att de lär känna varandras små egenheter. När deras yrkesliv krockar blir det tufft men det är något de behöver ta itu med.

Bokens handling utgår från två perspektiv, precis som i de tidigare böckerna. Dels är det nutidshistorien med försvinnandet men det är också en dåtidshistoria om Säters gamla mentalsjukhus och vilken typ av behandling som gavs på den tiden. Som någon sa i boken är det tur att utvecklingen har gått framåt sedan dess men det är självklart intressant att läsa om ”Den vita staden” och hur det var på den tiden.

Boken består av lagom långa kapitel och går snabbt att läsa. Den är lättläst och underhållande. Här kanske det inte var mordgåtan som fick mitt största fokus utan snarare historien inom psykiatrin samt vad som kan driva folk. Nu ser jag fram emot att läsa nästa del om Anna Varga.

Tack till Bokfabriken för recensionsexemplaret!

Mitt betyg: 3/5

Författare: Helena Kubicek Boye
Serie: Anna Varga #4
Utgivningsår: 2021
Förlag: Bokfabriken
Utläst: 26 mars 2023
Finns hos: Adlibris | Bokus

Tidigare delar i serien:
– Innan snön faller (Anna Varga #1)
– Den ljusaste natten (Anna Varga #2)
Kallare än is (Anna Varga #3)

Andra som bloggat om boken:
Barnboksbloggen | Mias bokhörna | Bokraden |

En reaktion till “När allt brister av Helena Kubicek Boye

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s